GREVA GENERALĂ DIN ÎNVĂȚĂMÂNT

Distribuie pe:

Cum s-a desfășurat prima zi de grevă generală în Târgu Mureș

Cei mai mulți copii din Târgu Mureș au ales să rămână acasă în prima zi de grevă generală din educație. Acest lucru încă s-a văzut de la primele ore ale dimineții, când traficul rutier din oraș se desfășura ca într-o zi de vacanță.

La nivel național, ieri, peste 150.000 de angajați ai instituțiilor de învățământ, dascăli și personal auxiliar nedidactic, au declanșat greva generală.

Din cei peste 9.000 de angajați din sistemul public de învățământ preuniversitar din județul Mureș, majoritatea s-au aflat ieri în grevă. Președintele Sindicatului din Educație “Spiru Haret”, filiala Mureș, Rezi Maria, a declarat ieri, pentru Cuvântul liber că dintre cei 3.690 de membri de sindicat cotizanți, peste 80% au participat ieri la greva generală. Ea susține că un număr foarte mic de sindicaliști nu au participat la grevă, aceștia absentând din motive personale, bine întemeiate. Rezi Maria a mai spus că cel puțin 500 de persoane, cadre didactice și personal auxiliar, care nu sunt membri de sindicat s-au alăturat ieri grevei. Ea a mai spus că cele două sindicate importante din Mureș, “Spiru Haret” și FSLI, au colaborat foarte bine în această acțiune. Și sindicatul FSLI a înregistrat cam aceleași procente. Conform președintelui Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Mureș, Molnar Zoltan, din cei 2.000 de membri de sindicat, peste 80% s-au aflat ieri în grevă generală.

Regulile din perioada grevei generale

Conform sindicatelor din educație, regulile din perioada în care are loc greva sunt următoarele:

1. În unitatea de învățământ trebuie să fie prezenți pe durata grevei toți membrii de sindicat participanți la aceasta; în condică se va scrie “GREVĂ”; reamintim că, potrivit art. 234 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, “greva reprezintă încetarea voluntară și colectivă a lucrului de către salariați”, iar conform art. 153 alin. (5) din Legea nr. 367/2022, greviștii sunt prezenți în incinta unitatii;

2. În situația în care, în perioada grevei, sunt prezenți în unitate copii/elevi, aceștia vor fi supravegheați de angajații care nu participă la grevă;

3. Cadrele didactice care nu au ore (după ce greva a fost declanșată și care participă la grevă) sunt prezente în incinta unității, o parte dintre ele asigurând supravegherea patrimoniului, conform celor stabilite de către comitetul de grevă din unitate împreună cu angajatorul;

4. Toate persoanele care intră în unitate vor fi legitimate pentru a nu pătrunde persoane străine, care ar putea deturna acțiunea;

5. Personalul didactic auxiliar și nedidactic participant la grevă va rămâne la locul de muncă, fără a-și desfășura activitatea, asigurând securitatea patrimoniului.”

Prima zi de grevă generală în câteva din școlile din Târgu Mureș

Liceul Tehnologic Aurel Persu”

Directorul liceului, Constantin Bogoșel, ne-a declarat că “elevii sunt acasă. Cum avem și internat și cantină, iar personalul de aici este în grevă, le-am transmis să nu vină pentru că nu le putem asigura condițiile. Peste 90% din personalul școlii se află în grevă. Cu toții au venit la școală și se află în sala profesorală”.

Colegiul Național Al Papiu Ilarian”

Liderul de sindicat la “Papiu”, Daniela Pop, secretarul șef al colegiului, ne-a declarat că “majoritatea personalului a aderat la grevă, 61 de persoane din 92. La școală au venit foarte puțini elevi, care sunt acum supravegheați de cadrele didactice care nu se află în grevă”.

Școala Gimnazială Friedrich Schiller”

Dana Fârțală, directorul acestei unități de învățământ, spune că astăzi s-au prezentat la școală mai puțin de jumătate dintre elevi. Aceștia sunt supravegheați de profesorii care nu se află în grevă. Temporar, pe perioada lucrărilor de modernizare a școlii aflate în cartierul Aleea Carpați, elevii gimnaziului învață în alte două unități de învățământ din oraș.

Colegiul Agricol Traian Săvulescu”

Adriana Blaga, directorul colegiului, a declarat că peste 90% dintre angajații școlii se află în grevă. Ea a mai spus că elevii colegiului care sunt cazați în internat nu au venit la școală pentru că nu li se pot asigura serviciile de masă. Sunt câțiva elevi de la alte școli în internat, însă aceștia nu vor avea masa asigurată.

Aflat în curtea școlii alături de protestatari, liderul de sindicat din Colegiul Agricol “Traian Săvulescu”, Raduly Daniel, profesor de limba franceză, a declarat că “Suntem cca. 50 de cadre care am aderat la grevă. Am suspendat temporar cursurile. Majoritatea elevilor au rămas acasă. Au înțeles și ne sunt solidari. Avem cam 3, 4 profesori care nu au declanșat greva. Ei își țin activitățile. Nu știm cât va dura greva. Răspunsul este la guvernanți. Dacă greva va dura mai mult, profesorii nu pot trece absențe, nu pot pune note, nu pot face activități didactice, nu pot încheia mediile, nici pentru anii terminali și nici pentru alte clase. Noi nu ne dorim greva, însă suntem constrânși de poziția guvernanților”.

Gimnaziul Dacia” din Târgu Mureș

Părinții elevilor de la Gimnaziul “Dacia” - clădirea B (de lângă piața Dacia) din Târgu Mureș au primit, vineri seara, un mesaj prin care li se aducea la cunoștință faptul că aproximativ 82% din personalul care deservește această școală se află de ieri în grevă. Părinților li s-a mai adus la cunoștină că elevii care vor merge la școală vor fi supravegheați în clase de dascălii care nu participă la grevă. Mai mulți părinți ne-au declarat că au preferat să își țină copiii acasă.

Liceul cu Program Sportiv Szász Adalbert

Csiki Zsolt, directorul acestei unități de învățământ, ne-a declarat că cei mai mulți profesori de specialitate (antrenorii de la diferite ramuri sportive) au ales să continue pregătirea elevilor sportivi, mai ales că aceștia se află în toiul unor competiții. Este vorba despre fotbal, handbal sau atletism. Elevii care s-au aflat ieri în clase au fost supravegheați de profesorii care nu au aderat la grevă, iar unii au desfășurat lecții. (D.B.)

Revendicările sindicatelor din educație

Revendicările sindicaliștilor din educație vizează: majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic. De asemenea, sindicaliștii solicită acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii; renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației. Greva este organizată de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală “Alma Mater”.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu