7 milioane de copii sub 5 ani din estul Africii sunt subnutriți

Distribuie pe:

Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a anunțat luni că 7 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani din Kenya, Somalia și Etiopia sunt subnutriți și peste 1,9 milioane riscă să moară, relatează dpa.

“Copiii din Cornul Africii trec printr-o criză fără precedent la scară largă, fiind afectați de foamete, strămutare, deficit de apă și insecuritate”, afirmă UNICEF într-un comunicat.

Regiunea a fost lovită de una dintre cele mai grave secete din ultimii 40 de ani, urmată de inundații severe în unele zone. Persoanele vulnerabile și-au pierdut mijloacele de existență și au fost forțate să-și părăsească casele în căutare de hrană și apă.

“Această criză i-a lipsit pe copii de condițiile esențiale ale copilăriei - să aibă suficientă hrană, o locuință, apă potabilă și să meargă la școală”, a declarat Mohamed Fall, director regional al UNICEF pentru Africa de Est și de Sud.

Oficialul a declarat că, deși ploile recente au adus o îmbunătățire a situației în urma secetei prelungite, ele au provocat și inundații cu efecte devastatoare.

La fel ca distrugerea infrastructurii, bolile transmisibile predomină. “Actualul focar de holeră se numără printre cele mai lungi focare înregistrate vreodată în Etiopia”, a spus Fall, adăugând că recuperarea după astfel de dezastre nu poate avea loc peste noapte.

În plus, prețurile alimentelor rămân ridicate în regiune.

Potrivit UNICEF, 23 de milioane de persoane se confruntă cu niveluri ridicate de insecuritate alimentară acută în Etiopia, Kenya și Somalia, iar numărul copiilor cu malnutriție severă care au nevoie de tratament este în creștere.

“Cu ciclurile meteorologice extreme pe care le vedem astăzi în Cornul Africii, următoarea criză poate lovi înainte ca familiile și copiii să fi avut o șansă de recuperare”, a spus Fall, făcând apel la ajutor din partea comunității internaționale. (Agerpres)

Lasă un comentariu