Ce este și cum ne ajută inteligența emoțională

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la prestigioasa Universitate Harvard, citați de descopera.ro, susțin că așa cum există un coeficient de inteligență (IQ), există și un coeficient de inteligență emoțională (EQ), definită ca abilitatea de a percepe, înțelege, folosi și gestiona emoțiile.

Deși unii specialiști cred că inteligența emoțională nu poate fi decât nativă, experții de la Harvard o consideră o calitate care poate fi educată, alimentată și îmbunătățită, precum și că există situații când inteligența emoțională este mai importantă decât IQ-ul.

Pe ce se bazează

Potrivit oamenilor de știință americani, inteligența emoțională se bazează pe:

Cunoașterea propriilor emoții - A recunoaște o emoție chiar atunci când începe să se înfiripe ne ajută să nu îi cădem pradă și să ne înțelegem mai bine pe noi înșine.

Gestionarea emoțiilor - Capacitatea de autoreglare este un factor foarte important în viețile noastre, deoarece ne ajută să traversăm cu mai multă ușurință momentele și evenimentele negative, să gestionăm anxietatea și emoțiile copleșitoare și să ne revenim mai repede din momentele de supraexcitare a sistemului nervos.

Motivația - Persoanele cu un nivel ridicat de inteligență emoțională sunt capabile să mobilizeze emoțiile pe care le simt în direcția scopurilor și țelurilor lor, ceea ce este esențial în menținerea atenției și în dezvoltarea creativității. Controlul asupra emoțiilor ne permite să ne setăm priorități sănătoase, să nu căutăm răsplata instantanee și să ținem sub control impulsivitatea, abilități esențiale pentru a realiza orice ne dorim în viață.

Empatia - Identificarea corectă și înțelegerea emoțiilor celorlalți ne ajută să rămânem în armonie cu semnalele sociale subtile care ne indică lucrurile de care au nevoie sau pe care și le doresc oamenii din fața noastră.

Arta relațiilor sănătoase - Aceasta se bazează în bună parte pe gestionarea emoțiilor celorlalți, fapt care implică și un anumit nivel de altruism. Pentru a fi un jucător de echipă, trebuie să lăsăm egoul deoparte și să îi ajutăm pe ceilalți să se dezvolte și să crească în aceeași măsură în care ne ajutăm pe noi înșine.

Emoțiile vin înaintea gândurilor

De asemenea, este dovedit științific faptul că emoțiile vin înaintea gândurilor. În momentul în care emoțiile pe care le experimentăm ajung la o intensitate prea mare, ele schimbă felul în care ne funcționează creierul, diminuându-ne pentru o vreme abilitățile cognitive, capacitatea de a lua decizii și chiar relațiile interpersonale. Tocmai de aceea, abilitatea de a ne înțelege și gestiona propriile emoții, dar și pe ale celorlalți, ne ajută să fim mai împliniți, atât în viața personală, cât și în cea profesională.

Inteligența emoțională este abilitatea de a înțelege, folosi și gestiona propriile emoții într-o manieră pozitivă, astfel încât să ne eliberăm de stres, să comunicăm eficient, să empatizăm cu alții, să depășim provocările și să dezamorsăm conflictele.

Cum ne ajută

În viața personală, inteligența emoțională ne poate ajuta să purtăm conversații inconfortabile fără a răni sentimentele celorlalți, să ne ținem în frâu emoțiile atunci când ne simțim stresați sau copleșiți, precum și să ne îmbunătățim relațiile cu oamenii la care ținem.

La locul de muncă, inteligența emoțională ne poate ajuta să rezolvăm mai ușor conflictele, să îi îndrumăm și să îi motivăm pe ceilalți, să creăm o cultură a colaborării și să construim un spațiu psihologic sigur în interiorul echipelor cu care lucrăm.

O persoană inteligentă emoțional va putea să asculte păreri diferite la locul de muncă, să accepte constructiv criticile, putând astfel să gestioneze mai bine situațiile dificile, să rezolve probleme complexe sau să stabilească o relație mai bună cu colegii.

Cum o putem îmbunătăți

Experții afirmă că totul pleacă de la creier. Informațiile sunt trecute printr-un sistem numit limbic (locul în care sunt interpretate emoțiile), apoi se creează o legătură între partea rațională și cea emoțională din creier.

Inteligența emoțională este ceva ce poate fi învățat prin exersare și cu cât practicăm acest tip de inteligentă, cu atât legătura dintre rațional și emoțional este mai strânsă și mai fluidă. Totodată, este o componentă a psihicului uman care influențează toate aspectele vieții, de la cea personală la cea profesională, și ne ajută să atingem mai ușor obiectivele pe care ni le-am propus, să fim parteneri, prieteni sau colegi mai buni.

Prin dezvoltarea inteligenței emoționale ne creștem autocunoașterea, stăpânirea de sine, înțelegem emoțiile, gândurile și motivațiile celorlalți și construim relații valoroase cu ei.

Daca îți dorești să înțelegi ce simt alți oameni, primul pas este să acorzi atenție și ascultare. Dacă ai greșit cuiva, nu lăsa situația neclarificată, nu periclita relația. Oamenii sunt dispuși să te ierte sau să se reconecteze cu tine dacă le arăți că ești prezent și onest. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu