Activitate de pedagogie muzeală

Distribuie pe:

Elevii din învățământul primar sunt invitați vineri, 9 iunie, de la ora 10, la evenimentul Art Nouveau for Kids - bogăția limbajului decorativ al stilului Art Nouveau printr-o activitate de pedagogie muzeală - incursiune ghidată și un atelier aplicat în Palatul Culturii din Târgu Mureș.

Evenimentul, organizat de Muzeul Județean Mureș, se desfășoară în marja Zilei Mondiale Art Nouveau și este menit să pună în valoare, pentru noi audiențe, una dintre cele mai reprezentative clădiri din Transilvania ridicate în acest stil arhitectural.

Pe harta internațională a mișcării și stilului Art Nouveau, Palatul Culturii din Târgu Mureș ocupă un loc special. Edificiul este o lucrare de artă totală, care reușește sinteza mai multor tipuri de artă. Proiectanții Palatului, arhitecții budapestani Marcell Komor și Dezsõ Jakab au fost membri ai vieții arhitecturale pulsând de viață de la cumpăna dintre veacuri. Au fost ridicate două clădiri proiectate de Biroul Komor și Jakab, care și astăzi definesc în mod decisiv identitatea municipiului Târgu Mureș - Primăria (1905-1908) și Palatul Culturii (1908-1913). Palatul Culturii excelează și la nivelul decorațiilor interioare (fresce, vitralii) datorită contribuției unor artiști importanți precum Aladár Körösfõi-Kriesch, Ede Toroczkai Wigand sau Miksa Róth.

Tema din acest an, recomandată de rețeaua europeană a orașelor cu un bogat patrimoniu Art Nouveau, este dedicată materialelor: sticlă, lemn, metal, piatră și altele. Obiectele, de la cele de întrebuințare cotidiană (mobilier, obiecte decorative, costume etc.) până la cele arhitecturale, relevă materialele din care sunt realizate și aduc în atenție texturi și tehnici de producție.

Activitatea se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani iar biletele se pot achiziționa de la locație, se arată în Comunicatul de presă trimis redacției de organizatori.

L.B.

Lasă un comentariu