Parlamentari americani nu vor ca liderul Hong Kong-ului să participe la summitul APEC din SUA

Distribuie pe:

Parlamentari americani democrați și republicani au cerut administrației lui Joe Biden “să interzică” liderului Hong Kong-ului să participe la summitul Cooperării Economice pentru Asia-Pacific (APEC) ce se va desfășura în noiembrie la San Francisco, informează joi AFP.

John Lee, șeful executivului din Hong Kong (piață de capital membră a APEC), face obiectul unor sancțiuni americane pentru rolul său în înăbușirea manifestațiilor pro-democrație care au avut loc în 2019 în acest oraș din sudul Chinei.

“Să inviți o persoană sancționată pentru că a încălcat drepturile omului este un afront pentru toți cei care au fost persecutați de Partidul Comunist Chinez și de China, precum și de reprezentanții săi în Hong Kong”, au denunțat miercuri parlamentarii americani, printre care senatorul de Florida, Marco Rubio, într-o scrisoare deschisă adresată secretarului de stat american Antony Blinken.

Departamentul american al Trezoreriei a consemnat în 2020 că John Lee a fost implicat în “coerciția, arestarea, plasarea în detenție sau în închisoare a unor persoane”, în virtutea legii asupra securității naționale impusă de Beijing.

“Din cauza statutului său de persoană sancționată, șeful executivului (din Hong Kong) Lee nu este autorizat să vină în SUA, exceptând situația în care administrația îi acordă o derogare”, arată semnatarii scrisorii

Agerpres

Lasă un comentariu