Australia va interzice simbolurile naziste în spațiul public la nivel național

Distribuie pe:

Simbolurile naziste vor fi interzise în spațiul public în Australia, unde mici formațiuni politice de extremă dreapta câștigă tot mai mult teren și constituie o amenințare de atacuri extremiste, informează joi AFP.

Un text în acest sens va fi înaintat Parlamentului australian săptămâna viitoare și ar urma după toate probabilitățile să fie adoptat cu susținerea partidelor din opoziție.

Această lege va interzice afișarea și vânzarea de însemne naziste precum svastica (Hakenkreuz, crucea încârligată) sau SS, a detaliat procurorul general Marc Dreyfus.

“Nu este loc în Australia pentru simboluri ce glorifică ororile Holocaustului”, a declarat Dreyfus. “Și nu vom mai autoriza pe nimeni să profite de pe urma afișării și vânzării de obiecte care îi celebrează pe naziști și ideologia lor malefică”, a adăugat el.

Consiliul australian pentru problemele evreilor a salutat această inițiativă, apreciind că este binevenită “într-o epocă în care antisemitismul este în creștere în întreaga lume”.

În ultimii ani, numeroși australieni au îngroșat rândurile grupărilor neonaziste care își sporesc eforturile pentru a recruta noi membri, potrivit serviciilor de informații australiene.

Conform agenției de securitate națională a Australiei, persoanele asociate mișcării de extremă dreapta sunt deja implicate în 30% dintre dosarele de luptă antiteroristă din țară.

“În ceea ce privește grupările neonaziste, ceea ce ne îngrijorează sunt oamenii care se lasă îndoctrinați de această ideologie și care deplâng lipsa de acțiune”, explică directorul general al Organizației Australiene de Securitate și Informații (ASIO), Mike Burgess. Pentru că aceștia “trec la acțiune ei înșiși”, a continuat el.

Mărturie este și atentatul de la Christchurch din 2019 din Noua Zeelandă, țară vecină Australiei, în timpul căruia un adept de origine australiană al doctrinei privind supremația albilor a deschis focul în două moschei, ucigând 51 de persoane și rănind alte 40.

Cele două cele mai populate state australiene, Noul Wales de Sud și Victoria, au restrâns deja afișarea de simboluri naziste în spațiul public.

Această nouă interdicție, ce se va aplica de acum la scară națională în Australia, nu va viza simbolurile naziste utilizate în scopuri artistice sau educative. De asemenea, ea nu se va aplica la svastica simbol religios folosit la scară largă în hinduism și budism și care, prin forma sa, poate aminti de simbolul nazist.

Agerpres

Lasă un comentariu