Comemorarea poetului și caricaturistului ludușean, Traian Furnea!

Distribuie pe:

Evenimentul, a fost organizat vineri, 2 iunie, în cadrul Zilelor Orașului Luduș 2023.

La Biserica “Sf. Ap. Petru și Pavel” din Luduș a avut loc slujba de parastas pentru poetul Traian Furnea, fiu al orașului, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la trecerea la cele veșnice. Slujba de comemorare, s-a săvârșit la ora 15.30, la Biserica “Sf. Apostoli Petru și Pavel”, oficiată de părintele protopop Lucian Voșloban și părintele paroh Constantin Savu.

În sala de conferințe a Hotelului River, a avut loc lansarea volumului “Povești aproape mincinoase”, apărut la Editura Mega Cluj-Napoca. Domnul Daniel Totu, reprezentantul Primăriei orașului LUDUȘ, organizatorul acestui deosebit eveniment invită la microfon pe Primarul orașului Luduș, domnul Cristian Moldovan și doamna deputat Dumitrița Gliga, care apreciază activitatea literară a poetului și caricaturistului Traian Furnea, fiu de nădejde al orașului Luduș!

Domnul prof. univ. dr, Boldea Iulian, la rândul său fiu al orașului Luduș, cel care s-a îngrijit de editarea volumului “Povestiri aproape mincinoase”, a cărui lansare a avut loc cu această ocazie, ne spune despre Traian Furnea (1954-2003) că s-a impus ca un poet delicat, cu o fire vagantă și boemă.

Între existență și poezie, legătura era indestructibilă, amintirea lui Traian Furnea, poet născut, iar nu făcut, este cu atât mai emblematică”, ne spune criticul literar Iulian Boldea.

Ne-am cunoscut în calitate de inițiator și redactor al gazetei de perete Ghimpele, cu caracter satiric, evident, își amintește domnul Ilie Rad, absolvent al Liceului de Cultură Generală Nr. 1 din Luduș, promoția 1974! Am publicat acolo o caricatură făcută de mine, caricatură care i-a atras atenția lui Aurel Traian Furnea, elev la Liceul Nr. 2 din Luduș, mai mare decât mine cu un an.

În dialogul nostru epistolar, îmi vorbea despre concepțiile sale de viață, despre dragoste și poezie, despre vizitele sale prin redacțiile bucureștene, unde i se rețineau, spre publicare, poezii, caricaturi, epigrame.

Doamna Rodica Sărmaș-Furnea, redactor, soția poetului și caricaturistului Traian Furnea, ne-a povestit lucruri și întâmplări neștiute din viața lui Traian Furnea. Mulțumește organizatorilor și se simte onorată pentru acest eveniment de comemorare a soțului , cu ocazia zilelor orașului Luduș, orașul în care s-a născut și s-a format ca om și scriitor Traian Furnea.

L-am cunoscut pe Traian, în vremea liceului, la Cenaclul literar din Luduș, povestește Iovu Roiban, format la școala din Luduș, absolvent al Liceului de Cultură Generală Nr. 1 din Luduș, promoția 1974. Apoi, o întâmplare fericită, ne-am întâlnit la UM Baia Mare, ca militari în termen.

Dintotdeauna a fost un tip mai special, poate și puțin melancolic, din categoria persoanelor inadaptabile la rigorile sistemului. Mereu tentat să caute o infracțiune,senzație ce-l făcea să aibă o figură aparte, un zâmbet ce se profilează doar pe față în vreme ce buzele subțiri rămân strânse, ca într-o înjurătură! Neconformist, chiar și acolo în unitate, cu șireturile și nasturii neregulamentar, copca neîncheiată...

Un grup de tineri foarte talentați au susținut un recital de muzică și interpretare deosebit de atractiv. Îmbinat cu recitalul la chitară clasică, a domnului profesor David Orosz, cadru didactic la Liceul de Artă din Târgu Mureș.

Deosebit de emoționant a fost momentul artistic susținut de eleva Raisa Mihaela Simionov, care a recitat poezii din volumele poetului ludușean, Traian Furnea.

Și, în final, obișnuita fotografie de grup, cu promisiunea că ne vom reîntâlni în aceiași formulă poate extinsă , să punem la cale îngrijirea unei Ediții speciale, cuprinzând scrisori, întâmplări, secvențe interesante din viața și activitatea celui care a fost caricaturistul și poetul Traian Furnea.

A consemnat pentru dumneavoastră... Iovu Roiban, prietenul și camaradul din cătănie al lui Traian Furnea! Veșnică pomenire!

Sursa foto: Protopopiatul Ortodox Luduș

Lasă un comentariu