Maia Sandu va candida pentru un nou mandat prezidențial

Distribuie pe:

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a confirmat că va candida pentru încă un mandat prezidențial la alegerile de anul viitor, într-un interviu publicat marți de Bloomberg în care și-a exprimat speranța că Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană până în anul 2030, informează miercuri portalul Newsmaker din Chișinău.

Referitor la pericolele din partea Rusiei, care duce un război în Ucraina vecină, Maia Sandu a afirmat în interviu că Moscova încearcă să destabilizeze și Republica Moldova. În ceea ce privește perspectiva europeană, și-a exprimat speranța ca Republica Moldova să fie primită în UE în următorii șapte ani, în pofida prezenței trupelor ruse în Transnistria, regiune separatistă din estul republicii.

“Secretul soluționării conflictului separatist este continuarea reformelor economice și a luptei cu corupția”, a afirmat Maia Sandu, adăugând că succesul reformelor va arăta locuitorilor din Transnistria că legăturile cu Uniunea Europeană, și nu cu Rusia, sunt în beneficiul lor.

Întrebată dacă va candida pentru un nou mandat, Maia Sandu a răspuns afirmativ, argumentând că dorește menținerea sentimentului proeuropean în rândul populației moldovene și evitarea unei scăderi a sprijinului pentru ieșirea Republicii Moldova de sub orbita Moscovei.

Maia Sandu a fost învestită în funcția de președinte al Republicii Moldova pe 24 decembrie 2020, după victoria din 15 noiembrie 2020 în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale asupra contracandidatului său prorus, Igor Dodon. Anterior, în perioada iunie-noiembrie 2020, ea a deținut funcția de prim-ministru.

Următoarele alegeri prezidențiale la termen sunt prevăzute să se desfășoare în Republica Moldova în 2024, notează Newsmaker. (Agerpres)

Lasă un comentariu