De luni, Elevii de la Liceul Tehnologic “Gheorghe Șincai” revin în școala lor, renovată din temelii

Distribuie pe:

De luni, elevii Liceului Tehnologic “Gheorghe Șincai” din Târgu Mureș (Cartierul Dâmbu Pietros) vor reveni în școala lor și își vor relua cursurile într-o clădire modernă. Ieri, primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, a prezentat jurnaliștilor investiția făcută în infrastructura liceului. Lucrările au început în urmă cu un an și jumătate și au vizat corpul A al liceului, cel în care se află sălile de clasă. La Corpul B, unde se află sala de sport și o parte a atelierelor, încă se efectuează lucrări care vor fi gata în curând. Investiția mai prevede o intervenție majoră la corpul C, al atelierelor, care va fi finalizată în toamna acestui an. Valoarea investiției este de 14,3 milioane de lei, din care 72% sunt bani din bugetul local și 28% fonduri europene. Vor mai fi făcute dotări care sunt finanțate din PNRR printr-un proiect de 10 milioane de euro câștigat în 2023 de Primăria Târgu Mureș. În perioada lucrărilor, elevii au învățat în internatul Liceului Tehnologic “Ion Vlasiu”.

“Avem 27.000 de copii în Târgu Mureș care învață în diferite instituții de învățământ, de la creșă până la liceu, și 70 de instituții care-i găzduiesc. Una din prioritățile mele a fost dezvoltarea și modernizarea educației pentru că este esențial să avem școli care oferă condiții altfel decât eram obișnuiți noi, să oferim condiții de secol XXI, nu doar ca și clădiri, ci și ca dotări”, a spus primarul. El s-a referit și la investiția de la Liceul Tehnologic “Gheorghe Șincai”, spunând că își dorește ca elevii, după ce învață aici o meserie, să rămână și să muncească în Târgu Mureș.

Directoarea liceului, Maria Rauca, a declarat jurnaliștilor că “școala din cartier a fost construită în 1975, iar de la acea dată nu s-a mai făcut nimic, în afară de reparații superficiale. Era mare problemă cu sistemul de încălzire și cu cel electric. Noi ne bucurăm foarte tare că reușim să ne mutăm într-o clădire nouă cu dotări de ultimă generație. Izolarea termică este foarte binevenită pentru că vara era foarte cald și iarna frig. Abia aștept ca de luni să mă întorc cu copiii aici”. Ea a mai spus că în această școală învață 900 de elevi de liceu, profesională și învățământ postliceal. “Școala a pornit în anii '75 cu specific auto, după 90 au apărut și alte specializări cum ar fi:  tehnician proiectant CAD, organizator banqueting (din categoria serviciilor) și la postliceal electromecanic auto și maistru utilaj foraj extracție gaz. La profesională suntem singura școală care avem concurs de admitere având un număr mai mare de elevi înscriși decât numărul de locuri pe care noi ni le propunem an de an”, a mai spus Maria Rauca. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu