Modificări legislative in evaluarea medicală a persoanelor adulte cu handicap

Distribuie pe:

Evaluarea medicală de specialitate a persoanei adulte cu handicap va putea fi efectuată, în cazul apariției unor neclarități, de către Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă, informează Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Guvernul a aprobat, în acest sens, o Ordonanță de urgență prin care se elimină posibilitatea reevaluării persoanei adulte cu handicap de către aceleași entități și în baza acelorași acte care au stat la baza emiterii certificatului de încadrare în grad de handicap și obligă autoritățile publice locale să utilizeze Sistemul național de management privind dizabilitatea.

În cazul în care Comisia superioară stabilește prin decizie reevaluarea persoanelor adulte cu handicap și apar neconcordanțe față de încadrarea în grad și tip de handicap, se va solicita Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă, aflat în subordinea Casei Naționale de Pensii Publice, să efectueze o evaluare medicală de specialitate a persoanei cu handicap vizate.

Potrivit noii reglementări, evaluarea medicală se realizează exclusiv de către medicii specialiști din cadrul Institutului asigurând garanția unei evaluări calificate, imparțiale și unitare, cerințe esențiale având în vedere că această activitate este o formă de manifestare a asistenței medico-sociale asigurate de stat, detaliază reprezentanții ministerului de resort.

Documentul introduce o nouă obligație pentru autoritățile publice locale: începând cu data de 15 iunie 2023, vor trebui să utilizeze Sistemul național de management privind dizabilitatea, funcționarea acestuia fiind reglementată ca parte a unui sistem informațional guvernamental care permite gestionarea unitară și în timp real a informațiilor privind dizabilitatea. Nerespectarea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 la 5.000 lei.

Prin Ordonanța de urgență au mai fost reglementate o procedură flexibilă pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, prin care să beneficieze de gratuitate la transportul cu autoturismul pe baza unor tichete electronice, precum și modul de finanțare a serviciului de tip asistent personal profesionist, în sensul obținerii finanțării din toate sursele aflate la dispoziție.

Detalii pentru cei interesați: https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/6929-cp -evaluare-medicala-pers-dizab-inemrcm-26052023

Ileana Sandu

Lasă un comentariu