Și prin emisiunea de mărci poștale, Promovarea responsabilității privind protejarea mediului

Distribuie pe:

Anul acesta, Ziua Mondială a Mediului înscrie pentru 2023 un slogan bine definit, "Învinge poluarea cu plastic". Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor se aliază demersurilor privind protecția mediului, inițiind, la nivel național, o amplă campanie de responsabilizare a populației cu privire la gestionarea și colectarea separată a deșeurilor. Prin intermediul acesteia se dorește să se ofere generațiilor următoare un model de bună purtare și responsabilitate cu privire la ziua de mâine. Conform unor studii în domeniu, mai mult de jumătate dintre români nu colectează separat deșeurile în propriile gospodării, fără a conștientiza impactul negativ asupra mediului. Prin asumarea unui comportament responsabil vizavi de mediul înconjurător se poate evita creșterea nivelului de poluare, a celor de producție, dar și afectarea stării de sănătate și distrugerea habitatului natural.

Prin tematica emisiunii de mărci poștale, Romfilatelia se alătură acestor deziderate menite să promoveze responsabilitatea privind protejarea mediului. Astfel, în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și online, pe site-ul Romfilatelia, este disponibilă, de la sfârșitul săptămânii trecute, emisiunea de mărci poștale "Ziua Mondială a Mediului". Imaginile ilustrate pe timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 11 lei și pe plicul "prima zi" redau vizual elemente grafice sugestive ce trag un semnal de alarmă cu privire la problemele de mediu și, în special, la cele legate de poluare, care afectează atât viața oamenilor, cât și habitatul natural, punând în pericol viața animalelor, dispariția multor specii. Acțiunile excesive ale oamenilor - redate pe timbru prin simboluri precum poluarea datorată arderilor combustibililor fosili în termocentrale și furnale, autostrăzilor, tunelelor, drujbelor care pun la pământ pădurile - pot duce la dezechilibre în ecosistemele naturale, cu efecte negative și ireversibile pentru viața pe planeta Pământ. Acțiunile excesive ale oamenilor - redate pe timbru prin simboluri precum poluarea datorată arderilor combustibililor fosili în termocentrale și furnale, autostrăzilor, tunelelor, drujbelor care pun la pământ pădurile - pot duce la dezechilibre în ecosistemele naturale, cu efecte negative și ireversibile pentru viața pe planeta Pământ, se arată în Comunicatul Romfilatelia.

Restrângerea zonelor naturale este ilustrată și pe grafica plicului "prima zi", prin intermediul unei forme simbolice a unei insule cu suprafața descrescândă, în care animale din diverse habitate încearcă să-și găsească salvarea.

Vasile Bota

Lasă un comentariu