Rocadă în România sau pleacă ai voștri, vin ai voștri!

Distribuie pe:

Nu e o rotativă, e o rocadă, o inversare reciprocă a poziției ocupate de două elemente. Pe nicio scenă politică a lumii nu s-a mai văzut așa ceva. Dar la noi, totul e posibil. Rocada s-a făcut, iar poporul e în șah-mat. Ne-au luat și caii și nebunii, doar noi, pionii, am mai rămas cu sentimentul că ne putem mișca pe toată tabla. Nici nu știu dacă e hilar sau trist. E o tragi-comedie, o satiră de prost gust. Suntem convinși că traiul nostru de zi cu zi nu se va schimba, că valurile din guvern nu vor provoca un tsunami, ci doar ne vor stropi în ochi ca să-i închidem, într-un instinct de autoapărare, vor consuma timp și energie, cu intenția vădită de a ne distrage atenția de la probleme reale. Chiar ne putem permite asemenea jocuri, când țara e în grevă, elevii nu știu când și dacă își vor susține bacalaureatul, festivitățile de încheiere de an școlar au fost o parodie, Sănătatea amenință, clasa muncitoare în general se gândește la greve, iar voi mutați sceptrul puterii din mâna dreaptă în mâna stângă și pretindeți că faceți schimbări? Ați schimbat doar persoana din capul mesei pe care jucați pocker, miza fiind destinul țării (cacealmaua fiind... strategia voastră de joc), serviți la aperitivul frumos stratificat câte o zi din viețile noastre, urmând apoi meniul principal cu... România la tavă.

O rotativă ar trebui să facă poporul român o rotație de 180 de grade. Putem să facem și noi, poporul, o rotativă, domnilor guvernanți? Mărim circumferința cercului în care se face ,,rotativa” și îi aducem pe cei din margine în centru și treceți dumneavoastră la marginea cercului, împreună cu plebea. O să aveți dreptul la grevă, la sărăcie, la neputință și durere.

Este clar o mișcare politică și nu are nimic de-a face cu economia, cu problemele societății românești, cu sărăcia și cu poporul român. Nu știm pentru câți ani v-ați făcut planurile de putere, ați gândit strategia, dar s-ar putea ca socoteala de acasă să nu coincidă cu cea din târg.

Chiar vă așteptați să credem că ceea ce nu a putut rezolva dl Ciucă o să rezolve dl Ciolacu, când, de fapt, țara a fost condusă în duet? Câteodată chiar în canon. Chiar credeți că noi mai putem să credem ceva din orice ne-ați spune vreunul dintre voi? Simțim fiori pe șira spinării doar gândindu-ne că urmează o campanie electorală subtilă cu titlu de ,,rotativă” în care toți vor afirma că știu ce trebuie făcut, știu ce e mai bine pentru noi, ca popor, pentru noi, ca țară. Ideea e că toți știau de mult timp, dar nu pentru asta își doresc poziții și putere. Dacă știați ce ne doare, dacă știați unde e putreziciunea societății românești, de ce nu ați luptat să schimbați ceva, din orice poziție? E ca și cum un medic, șef de secție ar spune unui bolnav: puteam să te vindec și când am fost rezident, dar am așteptat să devin șef de secție... să-ți spun că, de fapt, nici atunci, nici acum, nu-mi pasă de tine.

Rotativa e o rușine, o minciună, e un joc atât de urât încât aduce atingere nivelului de inteligență al poporului român. Ceea ce nu e chiar un pericol. Pericolul real este că ați depășit gradul de toleranță. Dar noi, poporul, suntem de vină. Noi și vorbele noastre care seamănă a accept suicidal: “Doamne ferește de mai rău!” și “Asta e! Ce putem face?”

Antonela Dumitrache

Lasă un comentariu