“Femei lider în politică”, summit la Parlamentul European, Bruxelles

Distribuie pe:

În acest context, trebuie menționat faptul că România deține copreședinția Rețelei Globale a Puntelor Focale Parlamentului belgian.

Au participat femei lider în politică, din întreaga lume, parlamentari, șefi de state și de guvern, miniștri și lideri politici ai Parlamentului European. Tema principală a summitului a fost “Contează reprezentarea”, fiind cuprinsă, la finalul summitului, într-o Declarație: “Creșterea numărului și a influenței femeilor în politică”.

Alte teme abordate au fost Apărarea Cartei ONU - în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei; Rezoluția ONU 1325/2000 - “Femeile, pacea și securitatea”, care afirmă rolul important al femeilor în prevenirea și soluționarea conflictelor, menținerea păcii, răspunsul umanitar, subliniind importanța participării și implicării depline a femeilor în toate eforturile de asigurare și promovare a păcii și securității internaționale.

Am participat la a 10-a ediție a summitului organizat sub egida Women Political Leaders, care s-a desfășurat în Belgia, la Parlamentul European și la sediul Naționale pentru tema “Femeile, pacea și securitatea”, în anul 2023.

Știați că, în 2023, femeile din România dețin 34,7% din pozițiile de conducere a misiunilor diplomatice românești; 47,6 % din posturile de conducere din Ministerul Afacerilor Externe din România;10% din efectivele românești prezente în misiuni de pace ale ONU?

În limba română, puterea e substantiv feminin, iar la nivel global, din ce în ce mai multe femei puternice construiesc viitorul țărilor și al regiunilor lor.

Alături de astfel de femei am dezbătut, în Parlamentul Belgian, modalități concrete și eficiente de promovare a accesului femeilor din întreaga lume la poziții de decizie publică, precum și importanța eliminării sexismului și a violenței împotriva femeilor din mediul politic. În ultimul deceniu, femei lider au reușit să pună în practică cuvintele lui Nelson Mandela: “Întotdeauna pare imposibil, până când se realizează”, demonstrând că pot juca un rol esențial, atât în domenii general atribuite feminității, precum educația și mediul, cât și în domenii până nu demult considerate doar ale bărbaților, precum apărarea, mediul de afaceri și siguranța publică.

În 2023, la nivel mondial, femeile reprezintă: mai puțin de 10% din șefii de state sau guverne; 26% din parlamentari; 22,8% dintre miniștri.

Dumitrița Gliga, deputat PSD de Mureș

Lasă un comentariu