DE CE ESTE ALCOOLUL PERICULOS PENTRU ADOLESCENȚI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea de Stat Pennsylvania, citați de descopera.ro, trag un semnal de alarmă pentru tineri, aceștia constatând că un consum excesiv de alcool în timpul adolescenței produce modificări grave și de lungă durată ale creierului.

“Studiul nostru sugerează că expunerea la niveluri excesive de alcool în timpul adolescenței, când creierul este încă în curs de dezvoltare, duce la schimbări de lungă durată în capacitatea creierului de a semnala și de a comunica și creează scena pentru schimbări comportamentale pe termen lung.

Băutura excesivă la adolescenți scoate neuronii din traiectoria normală și e posibil ca aceștia să nu se mai întoarcă, chiar și în cazul în care consumul de alcool încetează.

Cortexul prefrontal este o regiune cheie a creierului pentru funcționarea executivă, evaluarea riscurilor și luarea deciziilor. La adolescenți nu este complet format și încă se maturizează până la vârsta de 25 de ani. Întreruperea dezvoltării sale la tineri poate avea consecințe grave și de lungă durată. Consumul excesiv de alcool este problematic pentru toată lumea și ar trebui evitat, dar creierul adolescenților este deosebit de vulnerabil la consecințe, care pot dura zeci de ani.

Neuronii au o traiectorie de dezvoltare relativ fixă și trebuie să se sincronizeze cu partenerii potriviți în anumite perioade de dezvoltare pentru a funcționa corect.

Neuronii somatostatinei (o populație cheie de celule care asigură inhibarea eliberării neurotransmițătorilor de la alte tipuri de celule în creier și ajută la atenuarea zgomotului) păreau a fi permanent dereglați la adolescenții care au consumat alcool în exces.

Prin urmare, consumul excesiv de alcool poate provoca dereglarea permanentă a neuronilor sau a celulelor creierului la adolescenți”, afirmă oamenii de știință americani.

Sursa foto: pixabay.com

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu