Cele mai multe atacuri de cord grave se produc la început de săptămână

Distribuie pe:

Cercetătorii irlandezi de la Societatea Cardiovasculară, citați de descopera.ro, au constatat, după un studiu de cinci ani, că rata atacurilor de cord grave este cu 13% mai mare în zilele de luni.

“În studiul nostru, am analizat 10.528 de pacienți internați în spitale din Irlanda cu un atac de cord grav, pe o perioadă de cinci ani, și am constatat că rata a fost cu 13% mai mare în zilele de luni.

Considerăm că acest lucru se datorează faptului că ciclul natural de somn - veghe al organismului (sau ritmul circadian) este perturbat în weekend, deoarece oamenii stau treji până târziu sau se răsfață cu o noapte albă. Prin urmare, atunci când se întorc la obișnuita lor alarmă de luni dimineața devreme, se înregistrează niveluri mai ridicate de inflamații și hormoni de stres, care pot declanșa atacuri de cord.

La studiu, au participat pacienți cu cel mai grav tip de atac de cord, un infarct miocardic cu supra-denivelare a segmentului ST (STEMI), care are loc atunci când o arteră coronariană majoră este complet blocată, potrivit electrocardiogramei. Acest tip de atac necesită un tratament de urgență, de obicei o angioplastie, ceea ce înseamnă că se introduce un balon pentru a lărgi artera coronară blocată.

Cauza este probabil multifactorială, dar pe baza a ceea ce știm și din studiile anterioare este rezonabil să presupunem un element circadian. Acest studiu contribuie la dovezile privind momentul în care se produc atacurile de cord deosebit de grave, însă acum trebuie să aflăm ce anume face ca anumite zile ale săptămânii să fie mai periculoase, lucru care i-ar ajuta pe medici să înțeleagă mai bine această afecțiune mortală.

Desigur, printre factorii de risc pentru atacurile de cord se numără hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea, colesterolul ridicat, poluarea aerului și fumatul. Aproximativ șapte din 10 pacienți supraviețuiesc, dar mulți suferă leziuni pe termen lung ale mușchiului cardiac, ceea ce duce la insuficiență cardiacă.

Tot studii anterioare sugerează că evenimentele foarte stresante, precum cutremurele sau meciurile de fotbal din Cupa Mondială, pot declanșa infarcturi. Atacurile de cord sunt asociate și cu viața profesională, rata acestora crescând în zilele de luni, în timpul dimineților, dar și în timpul sărbătorilor de iarnă, de aceea mai este nevoie de cercetări pentru a dezlega misterul acestor fenomene”, concluzionează oamenii de știință irlandezi.

Sursa foto: pixabay.com

Lucreția Pop

Lasă un comentariu