Demografia, marea problemă în România, ca și în UE!

Distribuie pe:

Semnalele de alarmă pentru viitorul României, privind scăderea îngrijorătoare a natalității, nu sunt băgate în seamă de către guvernanți.

Demografia, pe termen lung, este mai periculoasă pentru economie și viitorul României decât corupția, incompetența clasei politice, a guvernelor aflate vremelnic la putere.

De fapt, România și Uniunea Europeană se vor confrunta peste zeci de ani cu aceeași mare problemă care o vor avea multe țări dezvoltate de pe glob: scăderea natalității și a îmbunătățirii calității populației.

Dacă, în anul 2000, România avea 6 milioane de copii și adolescenți reprezentând cu puțin peste 26% din numărul total al locuitorilor, în 2018, numărul lor a scăzut la 4,1 milioane, iar în 2060, conform estimărilor experților în domeniu și al Institutului Național de Statistică, țara noastră va avea o populație de circa 11 milioane de locuitori, din care doar 1,75 milioane vor fi copii și adolescenți până în 20 de ani (16% din totalul populației). În multe județe și în București, ponderea minorilor poate scădea sub 10%.

În documentele INS se precizează că: “În prezent, pleacă definitiv din țară circa 85.000 de persoane pe an, iar numărul celor care se stabilesc aici (fie că e vorba de români care se întorc, fie de cetățeni proveniți din alte state) este semnificativ mai mic. În plus, rata natalității este de 9,6 la mia de locuitori, în timp ce rata mortalității este de 13 la mie”. Cu alte cuvinte, se nasc în fiecare an circa 190.000 de copii și mor cam 260.000 de persoane. “Dezechilibrul este cauzat de faptul că familiile din România au în cursul vieții, în medie, 1,6 copii. Pentru a păstra populația constantă, acest indicator (numit nivel de înlocuire) ar trebui să fie de 2,1 copii pe cuplu”.

Într-un raport al Organizației Națiunilor Unite se arată: “Problema nu este doar una locală. La nivel mondial, numărul persoanelor de 60 de ani și peste se va dubla până în anul 2050. Asta în timp ce la nivel european, ca urmare a menținerii ratelor de fertilitate sub nivelul de înlocuire, se vor înregistra scăderi ale populației. Europa de Est va fi cea mai afectată de această tendință demografică, numărul locuitorilor putând scădea cu peste 15% la noi, dar și în Bulgaria, Croația, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Moldova, Serbia și Ucraina”.

Ioan Husar

Lasă un comentariu