Norvegia va aloca peste 20 de milioane de euro pentru securitatea nucleară în Ucraina

Distribuie pe:

Norvegia a anunțat luni că va aloca 250 de milioane de coroane norvegiene (aproape 21,5 milioane de euro) pentru securitatea nucleară în Ucraina, pe fondul temerilor cu privire la centrala Zaporojie, după distrugerea unui baraj pe fluviul Nipru, informează AFP.

“Războiul ilegal inițiat de Rusia constituie o amenințare la adresa siguranței și securității nucleare în Ucraina”, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe norvegian într-un comunicat. “Un accident nuclear în Ucraina ar avea consecințe nu doar pentru Ucraina însăși, ci și dincolo de frontierele ei”, a adăugat ministerul norvegian.

Ajutorul va fi împărțit între o contribuție de 100 de milioane de coroane pentru Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), pentru a permite experților acesteia să-și mențină prezența la mai multe situri nucleare în Ucraina, printre care Cernobîl și Zaporojie, și o sumă de 150 de milioane de coroane pentru întărirea siguranței instalațiilor.

Suma va fi luată din “programul Nansen”, un plan de ajutor multianual ce prevede furnizarea de către Norvegia a 75 de miliarde de coroane ajutor civil și militar pentru Ucraina, în perioada 2023-2027.

Acest anunț survine într-un context de îngrijorări pentru centrala nucleară Zaporojie, ocupată de anul trecut de ruși, îngrijorări amplificate de distrugerea barajului Kahovka de pe Nipru, mare fluviu ucrainean, a cărui apă era folosită pentru a răci cele șase reactoare ale centralei. (Agerpres)

Lasă un comentariu