Zestrea bănățenilor

Distribuie pe:

Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș vă invită, joi, 22 iunie 2023, ora 15.00, la vernisajul expoziției Zestrea bănățenilor. În cadrul acestui eveniment se vor regăsi costume tradiționale din Banatul de câmpie, bijuterii și documente fotoetnografice din Colecția etnografică Marius Matei.

Aducem în fața publicului, în preajma sărbători Sânzienelor și totodată a Zilei Universale a Iei, o expoziție dedicată măiestriei femeii din Banat, făuritoare de frumos.

Costumele tradiționale din zona Banatului de câmpie, ce alcătuiesc Colecția etnografică Marius Matei, au fost expuse în cele mai prestigioase muzee din România, iar de data aceasta ajunge în inima Transilvaniei, la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș. Colecția numără peste 3.000 de piese, de la sfârșitul secolului al XIX-lea și până la mijlocul secolului al XX-lea.

Costumele din această colecție dezvăluie frumusețea și pasiunea locului în care multiculturalitatea este o trăsătură specifică. Fire de aur formează figuri decorative complexe, iar mâna iscusită a femeii desăvârșește, croiala specifică portului bănățean. Costumul tradițional vorbește despre generații de bănățeni, despre inteligență și inventivitate, despre aplecarea spre eleganță și frumos, despre universul nemuritor al satului românesc bănățean. Toate aceste costume sunt mărturii ale talentului și harului, aceste piese fiind un element reprezentativ al României.

Vă așteptăm cu drag!

Lasă un comentariu