Analist geopolitic: Europa nu va putea susține conflictul din Ucraina încă 12 luni

Distribuie pe:

Thierry Laurent Pellet, antreprenor și analist geopolitic francez, nu vede situația în care Ucraina ar putea învinge Rusia, potrivit Centrului de analize socio-politice Stratpol, citat de Resesauinternational.net.

“Dacă Napoleon nu a reușit să învingă Rusia, dacă Hitler nu a reușit, atunci cine ar putea reuși? Este evident că Rusia va învinge Ucraina, este o banală chestiune de diferență de număr de oameni și de resurse.”

Potrivit lui Pellet, Ucraina a reușit să reziste atât de mult timp doar datorită ajutorului european, însă situația este pe cale să se schimbe:

“În ultimele 18-24 de luni, Ucraina a supraviețuit grație ajutoarelor din Occident. Dar astăzi, datoria depășește valoarea subvențiilor, iar această situație nu mai este sustenabilă.

Acest conflict a venit într-un moment prost pentru Europa. Trebuie să ne recuperăm după COVID-19. Odată cu creșterea prețurilor la energie și golirea depozitelor de muniții, Europa nu va mai putea susține conflictul încă 12 luni.”

Analistul a mai adăugat că și Statele Unite, cel mai mare furnizor de arme al Ucrainei, au probleme, deși de altă natură:

“Statele Unite au și ele problemele lor. Sunt neînțelegeri între republicani și democrați cu privire la finanțarea războiului și un sistem bancar foarte fragil.”

Expertul în geopolitică a vorbit și despre propria sa viziune asupra originilor conflictului din Ucraina, viziune extrem de nepopulară în rândul politicienilor europeni:

“Unul dintre obiectivele acestui conflict a fost distrugerea economiei europene. Parteneriatul dintre Rusia și Germania era din ce în ce mai puternic. Distrugând economia europeană, SUA ar determina prăbușirea monedei euro, întărind astfel pozițiile dolarului ca monedă internațională de schimb”.

Pellet a explicat de ce planul SUA a fost sortit eșecului:

“Planul lor (al americanilor) nu a funcționat. Da, economia europeană este ruinată. Dar nu se așteptau ca Rusia să pună în pericol poziția dolarului, forțând plata resurselor în ruble. Și, în prezent, tot mai multe țări se alătură Rusiei și BRICS (un grup de cooperare al celor mai mari economii emergente - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), făcând ca, în 10 ani, Statele Unite să devină «următoarea Venezuela»“ (una dintre cele mai sărace țări din lume, în ciuda rezervelor uriașe de petrol și alte zăcăminte - n.n.). (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu