Ciolacu, întâlnire cu marile magazine pentru scăderea prețurilor. Producătorii români vor și ei la negocieri

Distribuie pe:

Guvernul României a dat publicități un comunicat de presă prin care informează că premierul Marcel Ciolacu a avut marți, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanții Asociației marilor rețele comerciale din sectorul alimentar, privind reducerea prețului la produse alimentare de bază. “Mă bucură deschiderea mediului de afaceri de a agrea, urmare a dialogului nostru, un mecanism viabil, simplu și clar, care, alături de măsurile guvernamentale, să ducă la reducerea inflației și la creșterea puterii de cumpărare a românilor. Guvernarea noastră este în primul rând pentru oameni, iar angajamentul ferm asumat este reducerea la o singură cifră a inflației, până la sfârșitul anului. Am convingerea că putem reuși acest lucru în parteneriat cu mediul de business”, a afirmat Marcel Ciolacu, citat în comunicat.

La rândul lor, reprezentanții Asociației marilor rețele comerciale din România din domeniul alimentar au apreciat deschiderea la dialog și și-au exprimat acordul de principiu cu stabilirea unui asemenea mecanism. Conform comunicatului, dialogul cu reprezentanții Asociației marilor rețele comerciale din sectorul alimentar va continua pentru stabilirea în comun a măsurilor convenite pentru reducerea inflației și creșterea puterii de cumpărare, precum și a modului de aplicare, urmând ca până joi dimineața să fie agreate detalii concrete.

La consultări, alături de premier au mai participat viceprim-ministrul Marian Neacșu, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, reprezentanți ai Consiliului Concurenței, ANAF, ANSVSA și ANPC.

“Federația Națională Pro Agro își manifestă îngrijorarea în contextul discuțiilor dintre Guvern și reprezentanții retailului cu privire la prețurile practicate de aceștia la alimentele de bază. Considerăm că la aceste discuții trebuie să participe în mod obligatoriu și reprezentanții organizațiilor reprezentative din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe. De asemenea, considerăm că o asemenea discuție trebuie tratată cu maximă importanță și maturitate, întrucât este una foarte sensibilă, existând încercări similare de reducere a prețurilor, iar acestea au dus la împovărări ale producătorilor din România deși tocmai aceștia ar fi trebuit să fie protejați”, se precizează într-o scrisoare deschisă semnată de Ionel Arion, președintele Pro Agro, și trimisă premierului Marcel Ciolacu.

Potrivit federației, din componența prețului de vânzare la raft a produselor agro/alimentare, costul de achiziție de la producător este de cele mai multe ori sub costul de producție al produselor, acesta vânzând în pierdere ca urmare a poziției dominante a retailului, care reprezintă 85% din comerțul modern. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu