Riscul de asigurare pentru asistenții medicali și moașe, minimum 10.000 de euro

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 547, din 19 iunie 2023, a fost publicată Hotărârea Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) nr. 18/2023 privind stabilirea valorii minim asigurate pentru încheierea asigurării de răspundere civilă pentru greșeli în activitatea profesională pentru membrii asociați, precum și pentru asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali care exercită profesia în regim de voluntariat.

Potrivit actului normativ, asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali care își exercită profesia în regim de voluntariat, precum și membrii asociați ai OAMGMAMR, care își exercită profesia în regim salarial sau de voluntariat, vor încheia asigurări de răspundere civilă în domeniul medical la o valoare minimă a riscului asigurat, pentru echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro.

“Asigurările de răspundere civilă se vor încheia numai cu societăți de asigurări autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară - Sectorul asigurări.

Valoarea asigurării este minimală, asistenții medicali generaliști, moașele, asistenții medicali și membrii asociați având libertatea ca, în funcție de specificul locului de muncă și activităților efectiv desfășurate, să încheie contracte de asigurare pentru răspundere civilă profesională la valori mai mari”, se arată în Hotărârea nr. 18/2023, care va intra în vigoare de la 1 octombrie 2023.

*

Actuala hotărâre unifică pragurile minime ale despăgubirilor asigurate, prevăzute în Hotărârea nr. 9, din 14 martie 2023. Aceasta prevedea mai multe valori minime asigurate, în funcție de locul profesiei, astfel: 20.000 euro pentru asistenții medicali și moașele și asistenții medicali care exercită profesia în regim independent ca persoană fizică independentă sau ca titulari de cabinete individuale de practică independentă; 10.000 euro pentru asistenții medicali și moașele care exercită profesia în unități sanitare cu paturi, centre de primire urgențe și unități de primiri urgențe, serviciu de ambulanțe; 4.000 euro pentru asistenții medicali și moașele care exercită profesia în unități de medicină primară, ambulatorii, cabinete medicale individuale, laboratoare și 2.000 euro pentru asistenții de farmacie, asistenții medicali specialitatea igienă și sănătate publică și asistenții care își desfășoară activitatea în institute sau secții de medicină legală.

De la data de 1 octombrie 2023, polițele de asigurare de 10.000 de euro sunt singurele valabile pentru toți asistenții medicali din România, indiferent de specialitate sau locul de muncă, fiind obligatorii pentru toate contractele de angajare sau de voluntariat. Avizele eliberate înainte de 1 octombrie 2023 sunt valabile până la sfârșitul anului curent. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu