Ciolacu spune că marile magazine sunt de acord să scadă prețurile la mâncare. Ce alimente se vor ieftini “garantat”

Distribuie pe:

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că a primit deja răspunsul marilor lanțuri de magazine la propunerea Guvernului privind reducerea prețurilor la alimentele de bază și urmează să finalizeze un acord.

Șeful Executivului a arătat că este vorba de pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume și fructe proaspete și a dat asigurări că va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români.

“Aș vrea să încep cu o veste bună, am primit deja răspunsul marilor lanțuri de magazine, la propunerea noastră, privind schema de reducere a prețurilor la alimentele de bază și vă pot spune că retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate. Avem, astfel, toate condițiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ și aș dori să le mulțumesc pentru promptitudine și pentru această abordare”, a spus premierul Ciolacu, citat de News.ro.

El a arătat că asta înseamnă o scădere garantată a prețului la unele produse de bază din gama celor indispensabile populației:

“Aici ne referim la pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume și fructe proaspete. Vreau să subliniez foarte clar, va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români. Cred că românii merită din plin un asemenea gest sub forma unui efort comun al statului și al mediului privat”, a dat asigurări premierul Marcel Ciolacu.

Ulterior, după ședința de guvern, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan Radu Oprea, detalia termenii acordului ce va fi încheiat.

El a subliniat că producătorii nu vor fi afectați de viitoarele măsuri privind reducerea prețurilor la alimentele de bază și nu vor fi obligați să își limiteze adaosul comercial. Acordul cu retailerii fie va fi parafat printr-o ordonanță de urgență, fie va fi un acord voluntar.

“Este o întrebare la care în mod firesc nu ar trebui să răspund eu, având calitatea de ministru al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Ceea ce însă a fost anunțat de către premier în ședința de Guvern este că sunt în discuții aceste două variante, fie un acord voluntar, fie o ordonanță de urgență. Deja vestea bună pentru cetățenii României este că o primă listă de produse alimentare de bază a fost înaintată de către marile lanțuri de magazine, de către marii retaileri, și că acest dialog continuă, astfel încât în cel mai scurt timp să venim în fața opiniei publice cu rezultatele concrete ale acestui dialog. Dialogul întotdeauna aduce și rezultate bune”, a afirmat Ștefan Radu Oprea, întrebat la finalul ședinței pe acest subiect.

Chestionat mai departe dacă producătorii nu vor fi obligați să își plafoneze adaosul comercial, ministrul PSD a răspuns: “Înseamnă că nu vor fi afectați. Astăzi se discută cu lanțurile de magazine și împreună cu ei încercăm să găsim această formulă astfel încât prețul la raft să scadă pentru alimentele de bază, pentru o perioadă de timp”.

El a reiterat că Executivul nu intenționează să limiteze adaosul comercial pentru producători.

“Nu intenționăm să plafonăm pentru că ideea de plafonare în România este cunoscut exemplul din Ungaria și nu este acea schemă. Nu este vorba de un preț fix la un aliment. Este vorba de o limitare a adaosului comercial într-o zonă de confort pentru cei care produc, pentru cei care vând, pentru cei care distribuie, e un lanț mai lung, dar producătorii din România nu vor fi afectați. Dacă nu vor fi afectați înseamnă că nu vor fi obligați să își limiteze adaosul comercial. Am revenit asupra deciziei, pentru că este o formulă mai bună. Dacă dialogul dă roade, de ce să nu venim cu o formulă mai bună?”, a completat Oprea.

Lasă un comentariu