În parohia Râpa de Jos, Eveniment cultural-comemorativ

Distribuie pe:

Parohia Ortodoxă Râpa de Jos, protopopiatul Reghin, a organizat, recent, un eveniment cultural-religios de suflet, dedicat comemorării medicului veterinar Ioan Cironeanu, trecut la Domnul în anul 2018. Cu ocazia împlinirii unui secol de la nașterea sa (25 iunie 1923), credincioșii parohiei au luat parte la o slujbă de pomenire și au rememorat activitatea profesională și științifică desfășurată de-a lungul vieții de către medicul Ioan Cironeanu.

După săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica “Înălțarea Domnului” din localitate, de la ora 12 a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru medicul din Râpa de Jos, în fața Centrului Cultural “Protopop Simion Popescu”. La eveniment au luat parte președintele Asociației “Simion C. Mândrescu”, av. Valer Covrig-Cudrec, fiul medicului veterinar evocat, Valeriu Ioan Petrescu Cironeanu, strănepotul acestuia, Florin Ghereș, dr. Mihail Ioan Tomșa, dr. vet. Aurel Cioată, precum și numeroși credincioși din localitate.

În cadrul evenimentului omagial, au luat cuvântul toți cei invitați, în acest fel fiind prezentată succint activitatea profesională, realizările notabile, activitățile de cercetare științifică, publicațiile, dar și activitățile sociale și culturale ale celui care a fost dr. med. vet. Ioan Cironeanu. Totodată, la finalul întrunirii, toți cei prezenți au primit, din partea organizatorilor, broșuri cuprinzând viața și activitatea medicului originar din localitatea Râpa de Jos.

Printre realizările notabile ale dr. med. vet. Ioan Cironeanu se numără trichineloscopul portabil cu trusă, o inovație realizată împreună cu dr. Lupu, folosită pentru diagnosticul trichinelozei. Motto-ul care a însuflețit întreaga activitate a medicului Cironeanu, “omul sfințește locul”, a fost cu adevărat concretizat în viața sa, astfel că în fiecare loc își lăsa amprenta benefică, motiv pentru care locuitorii din Râpa de Jos îi poartă o prețuire aparte.

Preot paroh Iustinian Dacian Oprea

Lasă un comentariu