Proiect: Părinții care își ascund veniturile la stabilirea pensiei alimentare riscă închisoarea

Distribuie pe:

Recent, la secretariatul Senatului, a fost depus un proiect de modificare a Codului Penal, astfel încât părinții care nu își declară sau își ascund, chiar și parțial, veniturile obținute, în timpul proceselor de stabilire a pensiei de întreținere a copiilor (pensia alimentară), riscă să ajungă după gratii.

Aceștia vor putea fi acuzați de abandonarea familiei și sancționați cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

“În cazul divorțului părinților, care este unul dintre cele mai traumatizante evenimente familiale, cei mai afectați sunt copiii, care sunt puși în situația de a alege emoțional între cei doi părinți. În acest context emoțional complicat pentru copil, interesul superior al acestuia trebuie să primeze în toate aspectele care decurg din procedura divorțului, inclusiv în ceea ce privește stabilirea obligației de întreținere a acestuia, care trebuie stabilită astfel încât să se garanteze că nivelul de trai al copilului nu va avea de suferit după divorț și va rămâne, în esență, identic cu cel al părinților.

Realitatea socială ne arată însă că există nenumărate cazuri în care părintele obligat să asigure acest venit pentru copil nu își declară veniturile ori și le ascunde, cu rea-credință, pentru a se sustrage obligației plății pensiei de întreținere, lezând astfel, în mod clar, principiul ocrotirii interesului superior al copilului”, se arată în nota de fundamentare.

Prin urmare, proiectul propune ca fapta părintelui care nu își declară veniturile ori le ascunde să fie inclusă la abandonul de familie și să fie pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Inițiativa legislativă vizează și modificarea modului de administrare a probelor în procesele de stabilire pe cale judecătorească a pensiei alimentare: “Sarcina probei în litigiile privind plata pensiei de întreținere revine pârâtului, acesta fiind obligat să depună dovezile privind veniturile sale până la prima zi de înfățișare la care părțile sunt legal citate, sub sancțiunea săvârșirii infracțiunii de abandon de familie.

În prezent, probele pentru stabilirea pensiei de întreținere trebuie produse de reclamant, adică exact de acel părinte la care copilul rămâne în grijă.

Apreciem însă că este împovărător să lași în sarcina reclamantului proba veniturilor celuilalt și de cele mai multe ori chiar imposibil de realizat acest lucru, în condițiile în care reclamantul nu are acces la astfel de informații. Această obligație va reveni în sarcina pârâtului, singurul în măsură să știe care îi sunt veniturile, sub presiunea comiterii unei fapte penale”. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu