Franța: Macron a convocat o celulă de criză pentru violențele din stradă

Distribuie pe:

Președintele francez Emmanuel Macron a convocat joi o reuniune de criză și a denunțat “violențe nejustificabile” după a doua noapte de ciocniri declanșate de moartea unui adolescent ucis de poliție în apropiere de Paris, transmite AFP.

După moartea lui Nahel M., un adolescent de 17 ani, în timpul unui control rutier marți, tensiunile au crescut progresiv în suburbia pariziană, după care, în noaptea de miercuri spre joi, incendierile și ciocnirile cu poliția s-au extins în alte orașe.

În deschiderea reuniunii celulei de criză interministeriale pe care a convocat-o la Ministerul de Interne, Macron a denunțat “violențe nejustificabile” împotriva “instituțiilor și Republicii”.

“Primării, școli și comisariate” au fost “incendiate sau atacate”, a indicat ministrul de interne Gérald Darmanin pe Twitter, precizând că 150 de persoane au fost arestate în ultima noapte de tensiuni.

Franța a fost în mai multe rânduri teatrul unor violențe urbane declanșate de moartea unor tineri, adesea proveniți din rândul imigrației maghrebiene și din alte țări de pe continentul african, în urma intervențiilor poliției. În 2015, decesul a doi adolescenți urmăriți de forțele de ordine a provocat revolte care au durat trei săptămâni.

Evenimentul declanșator al noilor violențe s-a petrecut marți, când Nahel M. a fost împușcat mortal de la mică distanță de un polițist pe motocicletă la Nanterre, în departamentul Hauts-de-Seine, la 15 km vest de Paris.

Versiunea poliției conform căreia tânărul l-ar fi lovit cu mașina pe polițist a fost infirmată de un video în care se aud cuvintele “o să-ți iei un glonte în cap”, fără ca autorul lor să poată fi identificat.

Polițistul suspectat că a tras, aflat acum în arest preventiv, urma să fie prezentat în fața unui judecător în vederea unei eventuale inculpări.

La inițiativa mamei victimei, care și-a împărtășit sentimentul de “revoltă”, un marș urmează să aibă loc de la ora 14.00 (12.00 GMT) la Nanterre, sub o supraveghere strictă din partea poliției.

Joi dimineață, Emmanuel Macron și-a exprimat dorința ca “orele următoare” să fie cele ale “reculegerii” și “respectului”.

Moartea lui Nahel a relansat controversa legată de acțiunea forțelor de ordine în Franța, unde în 2022 s-a înregistrat un număr record de 13 decese după refuzuri de supunere la controale rutiere. (Agerpres)

Lasă un comentariu