Ministru danez: UE nu ar trebui să coboare ștacheta pentru a primi Ucraina și Moldova

Distribuie pe:

Danemarca susține aderarea Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, precum și a Balcanilor de Vest la Uniunea Europeană, dar “circumstanțele geopolitice” nu justifică tergiversarea realizării reformelor de bună guvernare, a declarat joi ministrul danez de finanțe Lars Lokke Rasmussen pentru Financial Times, potrivit Reuters.

UE riscă “să importe instabilitate” dacă își relaxează normele în materie de democrație și în privința combaterii corupției pentru a accelera aderarea Ucrainei și a altor țări candidate, a declarat Rasmussen într-un interviu acordat FT.

Pentru a adera la UE, o țară trebuie să își alinieze legislația la numeroase standarde europene, de la climă la muncă. Acest proces durează, în general, mai mulți ani.

Întrebat despre aderarea Ucrainei la UE, Rasmussen a spus că Uniunea Europeană nu ar trebui să “coboare ștacheta”, ci mai degrabă să ajute Ucraina cu investiții și asistență, relatează FT.

Deși Ucraina a îndeplinit două din cele șapte condiții pentru lansarea procesului de aderare la UE, un responsabil european familiarizat cu recomandările blocului comunitar la adresa Ucrainei a declarat că anumite reforme judiciare cheie sunt necesare.

În 2019, Comisia Europeană a propus modificări la sistemul de primire a noilor țări în UE pentru a conferi mai multă greutate membrilor existenți, după ce țări precum Franța și Danemarca s-au opus extinderii UE cu șase țări din Balcani.

Rasmussen a declarat pentru FT că Danemarca și-a schimbat poziția și că este chiar deschisă la o reformă internă a UE, inclusiv la renunțarea la votul prin majoritate, pentru primirea de noi membri. (Agerpres)

Lasă un comentariu