Ghețarii din Himalaya se topesc într-un ritm fără precedent

Distribuie pe:

Ghețarii din Himalaya se topesc într-un ritm fără precedent din cauza schimbărilor climatice și amenință aprovizionarea cu apă a aproape două miliarde de persoane, potrivit unui studiu recent: între 2011 și 2020, ghețarii s-au topit într-un ritm cu 65% mai rapid decât în deceniul precedent, potrivit studiului realizat de International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD).

“Odată cu încălzirea globală, gheața se va topi, era previzibil. Însă ceea ce este neașteptat și foarte îngrijorător este viteza” cu care are loc acest fenomen, a declarat pentru AFP autorul principal al studiului, Philippus Wester.

Ghețarii din regiunea Hindu Kush și din Himalaya reprezintă o sursă crucială de apă pentru circa 240 de milioane de locuitori din regiunile muntoase, precum și pentru alte 1,65 miliarde de persoane care trăiesc în văi.

Pe baza traiectoriilor actuale privind emisiile de CO2, ghețarii ar putea pierde până la 80% din volumul lor actual până la sfârșitul secolului, a estimat ICIMOD, o organizație interguvernamentală cu sediul în Nepal, având drept țări membre state precum Afganistan, Bangladesh, Bhutan, China, India, Myanmar și Pakistan.

Ghețarii din Himalaya alimentează 10 dintre cele mai importante bazine fluviale ale lumii, inclusiv Gange, Ind, Fluviul Galben, Mekong și Irrawaddy, și furnizează direct sau indirect hrană, energie și venituri pentru miliarde de oameni. “Două miliarde de persoane din Asia depind de apa provenită de la ghețari și zăpadă. Consecințele pierderii acestei criosfere (zona înghețată) sunt de neconceput”, a declarat Izabella Koziell, șef adjunct al ICIMOD.

Lasă un comentariu