Operatorii economici, obligați să afișeze prețul clar al produselor

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 575, din 26 iunie 2023, a fost publicat Ordinul nr. 182/2023 al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor privind obligația operatorilor economici de a asigura consumatorilor informații clare și neechivoce cu privire la prețul produselor.

Ordinul stabilește condițiile de informare corectă și neechivocă cu privire la afișarea prețurilor produselor comercializate, atât prin vânzare directă, cât și la distanță, prin utilizarea cardurilor de fidelitate sau a altor instrumente de fidelizare a consumatorilor, emise de către operatorii economici, pentru a facilita compararea prețurilor.

În cazul unei vânzări directe, operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii prin aplicarea pe produs sau în imediata vecinătate unde este expus produsul cel puțin a prețului celui mai mare al produsului respectiv, chiar dacă este afișat și prețul redus ca urmare a folosirii unui card de fidelitate sau a altor instrumente de fidelizare a consumatorilor emise de operatorul economic, utilizând pentru toate prețurile aceleași caractere de font, culoare, mărime și alte caracteristici.

În cazul unei vânzări online, operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii prin afișarea în același câmp vizual în care este expus produsul cel puțin a prețului celui mai mare al produsului respectiv, chiar dacă este afișat și prețul redus ca urmare a folosirii unui card de fidelitate sau a altor instrumente de fidelizare a consumatorilor emise de operatorul economic, utilizând pentru toate prețurile aceleași caractere de font, culoare, mărime și alte caracteristici.

Totodată, solicitarea și utilizarea de către operatorii economici a cardurilor de fidelitate sau altor instrumente de fidelizare a consumatorilor la comercializarea produselor fără să se asigure beneficii consumatorilor sunt interzise. Ordinul nr. 182/2023 a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, respectiv în 26 iunie 2023.

Lucreția Pop

Lasă un comentariu