Organizația Mondială a Sănătății (OMS): În această vară, Europa se confruntă cu trei urgențe de sănătate: Covid-19, căldura extremă și mpox (variola maimuței)

Distribuie pe:

Vara aceasta va fi prima, după mai bine de 3 ani, de care mulți ne vom bucura fără amenințarea COVID-19.

Deși nu mai reprezintă o urgență globală de sănătate publică, boala nu a dispărut, atrag atenția reprezentanții OMS: aproape 1.000 de noi decese cauzate de COVID-19 continuă să se înregistreze, săptămânal, în Regiunea Europeana a OMS, ceea ce reprezintă o subestimare, din cauza scăderii numărului țărilor care raportează în mod regulat către OMS decesele cauzate de COVID-19. Boala continuă să îi afecteze pe cei mai slabi și cei mai vulnerabili.

  Declarația dr. Hans Kluge, director OMS Europa:

“COVID-19 a exploatat o mulțime de boli, inclusiv cancere, afecțiuni cardiovasculare, diabet și boli pulmonare cronice, care reprezintă, la ora actuală, 75% din rata de mortalitate, în regiunea noastră. Cei care suferă de asemenea afecțiuni au fost și sunt încă mult mai vulnerabili la formele severe de COVID-19.

Cu toate acestea, există soluții simple care pot contribui la reducerea poverii acestor așa-numite boli netransmisibile și la combaterea următoarei pandemii, atunci când aceasta va apărea. Aceia dintre noi cu mijloace și oportunități pot, de exemplu, să facă 25 de minute de exerciții fizice moderate pe zi, să renunțe la fumat, să consume moderat alcool și să limiteze consumul de sare.

COVID de lungă durată (Long COVID) rămâne o afecțiune complexă despre care știm încă foarte puține.

Potrivit estimărilor centrului nostru colaborator, Institutul pentru Metrică și Evaluarea Sănătății din cadrul Universității Washington din Statele Unite, este posibil ca aproape 36 de milioane de oameni din Regiunea Europeană a OMS să fi experimentat COVID îndelungat în primii 3 ani ai pandemiei. Adică cel puțin 1 din 30 de europeni, în ultimii 3 ani. Adică 1 din 30, căruia îi este greu să revină la viața normală.

Înregistrăm apelurile de la pacienții cu COVID de lungă durată și de la grupurile de sprijin și creștem gradul de conștientizare cu privire la situația lor, dar în mod clar trebuie făcut mult mai mult pentru a o înțelege.

Mult timp, COVID rămâne un punct orb în cunoștințele noastre, care trebuie, urgent, acoperit, și, dacă nu dezvoltăm diagnostice și tratamente cuprinzătoare pentru COVID-ul de lungă durată, nu ne vom recupera niciodată cu adevărat din pandemie. Încurajăm să fie întreprinse mai multe cercetări și îi îndemnăm pe cei eligibili să se vaccineze. Această afecțiune subevaluată trebuie luată în serios, în toate sectoarele de sănătate și sociale, asigurându-ne că este disponibilă o îngrijire corespunzătoare pentru pacienți.

În cele din urmă, cel mai bun mod de a evita COVID-ul de lungă durată este să evităm, COVID-19, în primul rând. Prioritatea trebuie să fie vaccinarea populațiilor vulnerabile, a vârstnicilor, a persoanelor cu afecțiuni medicale de bază și a celor imunodeprimați. Ar trebui asigurată o acoperire vaccinală de cel puțin 70% pentru aceste grupuri, inclusiv dozele de rapel primare și suplimentare.

Câteva cuvinte despre vara neobișnuit de caldă pe care o trăim: 

Un nou raport al Uniunii Europene și al Organizației Meteorologice Mondiale a avertizat recent că Europa se încălzește de două ori mai repede decât media globală din anii 1980, iar căldura extremă în lunile de vară devine norma, nu excepția.

Anul trecut, în regiunea noastră, căldura extremă a provocat 20 000 de decese în perioada iunie - august.

Săptămâna trecută, Spania și Portugalia au înregistrat temperaturi de peste 40 de grade, crescând foarte mult riscul de incendii. În alte părți ale regiunii noastre au fost înregistrate inundații și alunecări de teren, care s-au soldat cu pierderi de vieți omenești.

Așadar, aveți grijă unul de celălalt în lunile de vară, verificându-vă rudele în vârstă și vecinii, limitând activitatea în aer liber atunci când este foarte cald, menținându-vă hidratați, păstrându-vă casele răcoroase și acordându-vă timp să vă odihniți.

Pe lângă un risc crescut de căldură extremă, aș dori, de asemenea, să vă atrag atenția asupra unei reapariții recente a infecțiilor mpox (variola maimuței - n.n.), mai întâi în Statele Unite și apoi în Marea Britanie, Spania, Belgia și Țările de Jos.

Regiunea Europeană a înregistrat 22 de cazuri noi de mpox în luna mai.

Deși pare nesemnificativ, acest număr ne spune că virusul continuă să circule în Regiunea Europeană, afectând în special bărbații homosexuali.  Pentru cei care știu că sunt expuși unui risc mai mare, există lucruri pe care le puteți face: vaccinați-vă împotriva mpox dacă sunt disponibile vaccinuri și sunteți eligibil. Limitați contactul cu alții, dacă aveți simptome, și evitați contactul fizic apropiat, cu cineva care are mpox.

Salut decizia recentă a Regatului Unit de a-și continua programul de vaccinare și îndemn alte țări să continue să reducă barierele în calea testării, vaccinării și îngrijirii persoanelor aparținând grupurilor expuse riscului continuu.

Pe scurt, toate aceste 3 urgențe de sănătate: COVID-19, mpox și căldură extremă solicită o schimbare în abordările noastre colective, în alocarea resurselor și, de asemenea, în comportamentele noastre individuale”.

(sursa -who.int/europe/news-room/events/item/2023/06/27/default-calendar/who-regional-director-for-europe-press-briefing) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu