Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) Începând de la 1 iulie - servicii și analize medicale de prevenție pentru toate vârstele; valoare peste plafon pentru o parte din acestea

Distribuie pe:

Șeful serviciului Relații cu Asigurații și Presa al CNAS, Larisa Mezinu, a anunțat, la finele săptămânii trecute, că, de la 1 iulie, toate categoriile de vârstă începând cu doi ani vor avea acces, o dată pe an, la servicii și analize medicale de prevenție și investigații, menționând că o parte dintre acestea vor avea o valoare peste cea de plafon.

Ea a adăugat că persoanele de 40 de ani și peste această vârstă se pot prezenta pentru astfel de analize medicale anuale la furnizorii de servicii medicale aflați în relații contractuale cu CNAS, peste valoarea de plafon:

“Toate persoanele de 40 de ani și peste se pot prezenta pentru astfel de analize medicale anuale la furnizorii de servicii medicale aflați în relații contractuale cu Casa, peste valoarea de plafon. Deci, nu va mai exista să primească acel răspuns că nu mai avem bani, s-au terminat banii. La fel, femeile însărcinate - monitorizarea acestora se va realiza peste valoarea de plafon și biletele de trimitere Monitor 7 pentru cele șapte boli importante vor rămâne în continuare peste valoarea de plafon, atât investigația - analiza de laborator, cât și de înaltă performanță, radiologie, medicina nucleară. În acea valoare de plafon sperăm să reușim să acordăm și să acoperim nevoia de analiză de prevenție pentru celelalte categorii de vârstă”.

Mezinu a adăugat că, începând de anul viitor, CNAS își propune să-i stimuleze financiar pe medicii care pun accent pe prevenție.

“Suntem foarte atenți la datele pe care le vom colecta urmare a implementării acestor noi servicii medicale. Începând cu anul viitor, ne propunem să bonificăm, să stimulăm financiar medicii care pun accent pe prevenție, care discută, informează, educă pacientul în schimbarea stilului de viață și adoptarea unuia sănătos. Venim în sprijinul medicilor de familie prin introducerea acestui nou instrument - Riscograma, care să-i permită medicului să-l familiarizeze cu acest discurs motivațional, un discurs intim cu pacientul privind traiul de zi cu zi, privind stilul de viață ales, pentru că și la noi vin tot felul de solicitări, de informații și reclamații din partea persoanelor care spuneau că ele nu știau că sunt obeze și că pot dezvolta boli conexe și e important ca medicul să-l treacă prin toate etapele și să poarte o discuție cu pacientul la firul ierbii, cunoscându-i situația familială, mediul profesional”, a spus oficialul CNAS. (sursa - agerpres.ro)

Lasă un comentariu