Bârfa este sănătoasă, cu o singură excepție...

Distribuie pe:

Mai mulți psihologi celebri americani, printre care Frank McAndrew, Megan Robbins, Danielle Jackson și Allison Raskin, citați de descopera.ro, au ajuns la concluzia că, în ciuda faptului că are o reputație proastă, bârfa nu este nici pe departe de condamnat. Dimpotrivă, acest obicei aduce beneficii, atât psihologice, cât și sociale, cu o singură excepție.

Apropie oamenii

Cercetările indică faptul că există o bază chimică pentru beneficiile bârfei asupra legăturii dintre oameni. Astfel, implicarea în bârfe declanșează o creștere a oxitocinei, un hormon care este legat de sentimentele bune și de experiențele umane pozitive, cum ar fi empatia, legătura dintre mamă și copil și cooperarea cu ceilalți.

Însă, nu doar aceste substanțe chimice care creează legături între oameni conferă bârfei un rol atât de important în viața noastră socială. Bârfa ne poate ține sub control, știind că este posibil ca oamenii să vorbească despre noi, iar bârfa potențial negativă poate duce la o reputație proastă. În acest fel, îndeplinește și o funcție prosocială.

Evidențiază formele de comportament greșite - Celălalt mod în care bârfa poate avea o funcție prosocială este acela de a-i învăța pe oameni ceea ce aceștia consideră a fi forme de comportament corecte și greșite. Astfel, chiar dacă bârfa nu este despre tine, înveți ce cred oamenii că este un comportament foarte rău sau foarte bun.

Totodată, bârfa ne poate menține în siguranță, permițându-ne să identificăm cine este un aliat și cine este o amenințare. De exemplu, dacă la un nou loc de muncă suntem avertizați că o persoană a fost concediată pentru că a făcut ceva greșit, aceasta nu este o bârfă negativă, ci sunt informații pe care trebuie să le știm în ceea ce privește conduita pe care să o adoptăm pentru a ne păstra jobul.

Bârfa ne oferă și posibilitatea de a cunoaște perspectivele altor persoane asupra modului în care fiecare vede lumea, ajutându-ne să estompăm diferențele.

Excepția...

Specialiștii susțin că, în timp ce bârfa poate avea un spațiu important în societate, acest lucru nu înseamnă că reputația ei proastă este complet nejustificată.

“Dacă denigrăm pe cineva sau vorbim de rău despre cineva de dragul de a-l discredita, bârfa devine toxică. Este dăunător atunci când vorbim de rău despre alți oameni doar de dragul de a-i compromite. Acest tipar de bârfă se întâlnește mai ales în cadrul anumitor firme, în care sunt criticați, atât colegii, cât și conducerea, fie din cauza unor frustrări, fie din invidie.

Însă, există modalități de a ne asigura că obiceiul de a bârfi nu trece linia spre meschinărie sau cruzime. Există o diferență clară între a vorbi despre cineva și a vorbi împotriva cuiva”, ne atenționează experții americani.

(Sursa foto: pexels.com)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu