Avantajele cititului de plăcere la copii

Distribuie pe:

Un studiu recent, realizat pe un eșantion de peste 10.000 de adolescenți și tineri americani, citat de parintisicopii.ro, încurajează din ce în ce mai mult lectura în copilărie.

Potrivit echipei de cercetători, cititul de plăcere poate fi o activitate importantă și plăcută în copilărie. Spre deosebire de ascultare și de limbajul vorbit, care se dezvoltă rapid și ușor la copiii mici, cititul este o abilitate care se învață, se dobândește și se dezvoltă prin învățare explicită în timp.

De asemenea, copiii care încep să citească de plăcere, timpuriu în viață, tind să aibă rezultate mai bune la testele cognitive (care măsoară abilitățile cognitive și potențialul intelectual) și o sănătate mintală mai bună la intrarea în adolescență.

Pentru a inspira copiilor dragostea pentru cărți și pentru lectură, părinții sunt sfătuiți ca, în primul rând, să fie ei înșiși un model. Copiii trebuie să vadă că și adulții citesc, că se afundă în povești, apoi le spun și altora.

În al doilea rând, ca în cazul oricărui lucru care se învață, exercițiul, repetiția, obișnuința, programul sunt foarte importante. Nu în ultimul rând, poate fi pusă în practică tehnica suspansului, adică să îi citească o parte din poveste, iar momentul culminant să fie amânat pentru a doua zi. Cu timpul, copilul va dori să își controleze singur lectura, să conducă acțiunea și să afle și mai rapid cursul evenimentelor.

Copiii care au început să citească de plăcere mai devreme au avut tendința ca în adolescență să petreacă mai puțin timp în fața ecranelor (televizor, smartphone sau tabletă), atât în timpul săptămânii, cât și în weekend-uri, au avut un somn mai profund și au dormit mai mult.

“În concluzie, avem toate motivele să îi încurajăm pe copii, de mici, să își petreacă timpul liber (și) citind, să pună astfel în practică lectura de plăcere. Aflând povești fascinante sau informații din domeniile de care se arată interesați nu poate fi decât de folos și mai ales sănătos mai devreme sau mai târziu în viață.

În privința timpului optim destinat săptămânal lecturii, acesta este de 12 ore, ceea ce are ca efect o structură îmbunătățită a creierului”, afirmă realizatorii studiului. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: freepik.com)

Lasă un comentariu