Sfârșitul anului 2023 și începutul lui 2024 le aduc românilor trei minivacanțe!

Distribuie pe:

Până la finalul anului 2023, românii se vor bucura de două minivacanțe de câte 4 zile, ocazionate de Ziua Națională și de Crăciun, apoi, la începutul anului 2024, vor beneficia de încă o minivacanță, de Anul Nou.

30 noiembrie - 3 decembrie

Următoarea minivacanță va avea loc în perioada 30 noiembrie - 3 decembrie, cu ocazia sărbătorii de Sfântul Andrei (30 noiembrie) și a Zilei Naționale (1 Decembrie).

Cum data de 30 noiembrie pică joia, iar 1 Decembrie vinerea, ambele zile fiind declarate libere, acestea se alătură următoarelor două zile de weekend, rezultând o minivacanță de patru zile.

23 - 26 decembrie

Până la sfârșitul anului, mai avem minivacanța sărbătorilor de iarnă. În acest an, Crăciunul (25 decembrie) cade într-o zi de luni. Potrivit legislației actuale, este liberă și a doua zi de Crăciun, 26 decembrie (marți).

Astfel, minivacanța de Crăciun 2023 va fi în perioada 23-26 decembrie, pentru că zilele declarate libere se leagă de weekendul anterior (23-24 decembrie), rezultând tot patru zile libere.

30 decembrie - 2 ianuarie

După o săptămână, sărbătorile de iarnă continuă cu Anul Nou 2024, fiind declarate libere zilele de 1 ianuarie (luni) și 2 ianuarie (marți). Ca și în cazul Crăciunului, acestea urmează după weekend (30-31 decembrie), astfel încât minivacanța va avea tot patru zile.

Reamintim că în cazul angajaților pentru care nu pot fi acordate zilele libere, fiind necesară continuarea activității, cum ar fi cei din alimentația publică sau unitățile sanitare, Codul Muncii prevede compensarea acestora.

Prin urmare, angajatorii sunt obligați să asigure timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă angajatorul nu poate acorda zile libere, salariații beneficiază de un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Angajatorii care nu oferă nici timp liber și nici compensații salariale riscă să fie amendați. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu