Papa Francisc va înființa o comisie pentru a-i onora pe martirii creștini din zilele noastre

Distribuie pe:

Vaticanul va analiza crimele comise în zilele noastre asupra creștinilor și va încerca să îi enumere pe “toți cei care și-au vărsat sângele” în numele lui Hristos de la începutul acestui secol, a anunțat miercuri papa Francisc, informează Reuters.

Într-o scrisoare publicată de Sfântul Scaun, papa Francisc a precizat că a atribuit această sarcină “Comisiei pentru Noii Martiri - Martori ai Credinței”, un nou grup de lucru din cadrul departamentului de sanctificare de la Vatican.

Decizia suveranului pontif, asociată cu apropiatul An Jubiliar al Credinței din 2025, urmează unei inițiative similare adoptate de fostul papă Ioan Paul al II-lea cu ocazia Marelui An Jubiliar 2000 și se bazează pe îngrijorările recente legate de persecuția creștinilor în lume.

“Martirii sunt mai numeroși în vremurile noastre decât în primul secol: ei sunt episcopi, preoți, bărbați și femei care au primit hirotonirea, laici și familii care, în diverse țări ale lumii, cu darul vieții lor, au oferit dovada supremă de caritate”, a declarat papa Francisc.

Într-un gest de apropiere față de celelalte biserici creștine, suveranul pontif a spus că noua comisie va încerca să documenteze crimele comise asupra “tuturor confesiunilor creștine”, nu doar asupra catolicilor.

Papa Francisc și-a reînnoit afirmația că “un ecumenism al sângelui” îi unește pe creștinii persecutați din toate confesiunile și a spus că aceștia vor fi comemorați printr-o slujbă ecumenică în timpul Anului Jubiliar 2025 - la fel cum s-a întâmplat și în 2000.

În luna mai, liderul de la Vatican a anunțat că 21 de creștini ortodocși copți care au fost decapitați de Statul Islamic în Libia, în 2015, au fost recunoscuți ca martiri catolici și a lansat totodată un apel pentru libertatea cultelor în China, unde minoritățile religioase, inclusiv cea catolică, sunt supuse de multă vreme unor acțiuni de hărțuire. (Agerpres)

Lasă un comentariu