SPECTACOLUL “PE MINE, MIE… REDĂ-MĂ”

Distribuie pe:

Cu ocazia Zilelor Târgumureșene, care au avut loc în perioada 22-25 iunie 2023, am avut ocazia să văd doi actori într-un spectacol dedicat vastei opere în versuri a marelui geniu al poeziei românești: MIHAI EMINESCU. Spectacolului “Pe mine, mie...redă-mă”, desfășurat în condiții atipice, nonconformiste, i se poate acorda, cu siguranță, calificativul EXCEPȚIONAL. În interiorul Bisericii Greco-Catolice “Adormirea Maicii Domnului”, situată pe strada Armoniei din Târgu Mureș, am asistat la cel mai original și profund recital din poezia eminesciană. Actorul și regizorul spectacolului este un excelent recitator și cunoscător, totodată, al operei poetice a lui Eminescu.

CLAUDIU PINTICAN, alături de partenera sa TANIA MIRON, au transmis întregii asistențe atât de multă emoție, prin intermediul acestui act de creație, încât toți cei prezenți au rămas pironiți în bănci, surprinși de calitatea spectacolului, aplaudând intens, la scenă deschisă, momentele marcante ale prestațiilor artistice. Acest spectacol genial, al cărui decor “încape” într-un simplu geamantan, surprinde, însă, nu doar prin prestația artistică a celor doi interpreți, ci și prin originalitatea și ingeniozitatea regiei și a scenografiei. Folosind o serie de obiecte-simbol (o păpușă-bebeluș într-un coș, un ghiozdan, un măr, o sabie, o balanță, o clepsidră, o floare albastră) și creând un scenariu atent selectat din peste 60 de poezii eminesciene, regizorul ne spune prin acest spectacol povestea unei vieți care cuprinde 7 vârste, adică povestea trecerii fiecăruia dintre noi de la naștere spre moarte, de la ființă spre neființă. Muza, care vine să completeze ideea centrală a spectacolului, apare la fiecare etapă a vieții, îmbrăcată în alb, cu fața acoperită de diferite voaluri colorate, ilustrând, prin mișcări de dans, dinamica și ritmul versurilor.

Coloana sonoră a fost compusă special pentru acest spectacol de către compozitorul Călin Ionce, îmbogățită fiind de vocile imprimate pe bandă ale artiștilor: Maria Casandra Hauși, Diana Podăreanu, Adriana Covaci, Dana Ilie Bărbosu, Anton Tauf și Claudiu Pintican.

Cele 7 vârste ale omului au fost preluate din celebrul monolog al lui Jack Melancolicul (piesa “Cum vă place”, de W. Shakespeare), vârste care stau la baza spectacolului “Pe mine, mie...redă-mă”, fiind simbolizate prin voaluri de mătase (“cărări” ale vieții), având culori diferite, suprapuse pe lungime în spațiul scenic, fiecare culoare corespunzând unei anumite etape a vieții.

Complexitatea acestui spectacol, generată de inteligența artistică a creatorului său - regizorul Claudiu Pintican, este accentuată de uluitoarea sa memorie și de energia spiritului său, combinate cu o deosebită creativitate scenică, dedicată, în cazul de față, iubirii sale pentru geniul lui Eminescu. Se știe că marele poet cunoștea îndeaproape opera dramaturgului William Shakespeare, operă care a fost, de altfel, una dintre sursele de inspirație în poezia sa.

Redau, în cele ce urmează, câteva date selectate din CV-ul de-a dreptul impresionant al actorului Claudiu Pintican: a absolvit studiile liceale la Cluj-Napoca, urmând, în paralel, cursurile Școlii Populare de Artă, secția teatru, școală unde l-a avut ca și profesor îndrumător, printre alții, pe celebrul actor Dorel Vișan. A absolvit Academia de Artă Teatrală din Târgu Mureș în 1996, cu spectacolul de licență “Vrăjitoarele din Salem”, de Arthur Milller (rolul Pastorul Hale), regia Sergiu Dan Pop, avându-i ca și profesori de actorie pe: Ion Săsăran, Sergiu Dan Pop, Vlad Rădescu, Constantin Doljan. În 2006 absolvă Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca, secția regie teatru, cu spectacolul de licență “Scaunele”, de Eugene Ionesco (regie și scenografie), profesori Marius Dumitru Șopterean și Adrian Roman. În 2007 a obținut diploma de Master în Managementul Educațional, fiind, în prezent, doctorand al Universității de Arte Târgu Mureș. În anul 2004 a participat la Festivalul de Teatru Imagine “TOPFEST”, desfășurat la Teatrul Național din Târgu Mureș, jucând rolul Ilia Telegin din spectacolul “Unchiul Vanea”, de A.P.Cehov, spectacol al Teatrului Municipal din Baia Mare, rol pentru care i s-a decernat premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar. Președintele juriului festivalului - criticul de teatru Mircea Ghițulescu, îl declară cel mai bun actor al țării din stagiunea 2003-2004, într-un rol secundar, fapt consemnat în pagina de cultură a Ziarului Financiar din București. A participat la mai multe turnee și festivaluri, în țară și străinătate (Ungaria, Germania, Ucraina), atât ca actor al Teatrului Municipal Baia Mare, cât și ca actor al Teatrului Ararat - primul și singurul teatru independent din județul Maramureș, al cărui fondator și președinte este. Între anii 2012-2015 a fost managerul general al Teatrului Municipal Baia Mare. A fost declarat Personalitatea Anului în 2017 în județul Maramureș, iar în 2020 i s-a decernat Medalia pentru Excelență în Cultură, acordată de Municipiul Baia Mare. La toate acestea se adaugă și multe alte merite pe care le are acest actor de talie internațională, dotat cu multiple calități Mult succes în viața de scenă, cu binemeritate aprecieri!

“LUMEA ÎNTREAGĂ ESTE O SCENĂ ȘI TOȚI OAMENII SUNT ACTORI”

RODICA OLTEANU - artist plastic

Lasă un comentariu