Rețea de spionaj, destructurată în Republica Moldova

Distribuie pe:

Directorul Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova (SIS), Alexandru Musteața, a anunțat luni, într-un briefing de presă, la Chișinău, transmis online, destructurarea unei rețele de spio-

naj care acționa în detrimentul Republicii Moldova. Serviciul de Informații și Securitate, în comun cu procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au trimis în instanța de judecată un dosar penal pentru trădare de patrie și spionaj vizând doi agenți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB)

Potrivit șefului SIS, începând cu anul 2020, cetățenii ruși Iurii G. și Vadim I. au fost antrenați în organizarea unor activități dușmănoase împotriva securității Republicii Moldova și a cetățenilor săi. Ce doi, sub comanda FSB, identificau și recrutau cetățeni ai Republicii Moldova, astfel construind o rețea de agentură.

“Activitatea cetățenilor ruși și ai rețelei de agentură a fost orientată spre influențarea proceselor social-politice ale Republicii Moldova în interesul Federației Ruse. Totodată, spre menținerea dependenței Republicii Moldova față de Rusia, cei doi au realizat operațiuni informaționale pentru modelarea opiniei publice”, a declarat Alexandru Musteața.

“În cei doi ani în care s-a documentat activitatea rețelei de agentură, aceștia au colectat date și informații cu caracter social-politic în special despre intențiile și planurile legislative, informații compromițătoare în privința liderilor politici și actorilor politici și au organizat proiecte informaționale tenebroase, precum campanii în mediul virtual, prin intermediul mai multor platforme de social-media, cu un accent major pe rețeaua Telegram, aceasta fiind platforma pe care se distribuie cele mai multe informații false”, a detaliat șeful SIS.

De asemenea, după 24 februarie 2022, grupul respectiv a comis infracțiuni sub drapel străin și a recrutat cetățeni cu scopul participării sau provocării de acte violente. În proces a fost documentată și activitate de creare a canalelor de transfer a mijloacelor financiare din Federația Rusă către Republica Moldova, în scopul finanțării operațiunilor subversive contra intereselor și securității statului moldovean.

În acest sens, unul dintre agenții recrutați de către Iurie G. și Vadim I. avea sarcina de a identifica și asigura astfel de canale financiare, de a acorda suport logistic conex proiectelor comandate și finanțate de către FSB, dar și de a recruta alți cetățeni ai Republicii Moldova. Printre canalele de transfer ilegal de fonduri au fost documentate transferul prin intermediul cripto-valutei, dar și prin intermediul așa-numitului sistem Hawala, implicând case de schimb valutar. În total, în 2021, din Federația Rusă în Republica Moldova, doar prin aceste canale a fost transferată o sumă de circa 500.000 dolari, bani utilizați în implementarea activității ilegale descrise. Agentul respectiv, cetățean al Republicii Moldova, a fost recrutat în bază de cointeresare materială, începând cu anul 2021. Acesta se află în arest și este acuzat de comiterea infracțiunii de trădare de patrie, fiind pasibil de pedeapsă penală cu închisoare de la 12 la 20 de ani.

Urmărirea penală continuă și Serviciul de Informații și Securitate și Procuratura pentru combaterea criminalității organizate și cazuri speciale vor reveni cu detalii pe parcursul acesteia.

Persoanele acuzate de săvârșirea unei infracțiuni sunt prezumate nevinovate până când vinovăția lor este constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă, a reamintit Musteața.

Potrivit platformei deschide.md, Vadim I., identificat drept Vadim Iurcenco, este adjunctul lui Igor Dodon în cadrul Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse. Anterior, RISE Project Moldova a scris, citând surse din cadrul serviciilor speciale, că acesta este un “agent” al FSB sau apd-ist (abrevierea expresiei “aparatul personalului detașat”), așa cum sunt numiți ofițerii serviciilor de securitate care sunt atașați unei persoane sau organizații, pentru a executa controlul din partea serviciilor speciale.

Iurcenco are 40 de ani, a ocupat diferite funcții, de la specialist până la adjunctul directorului în instituții ruse de stat precum Serviciul Federal al Penitenciarelor, întreprinderi din cadrul holdingului “Rostec” (înființat de președintele rus, Vladimir Putin), precum și corporația Inter RAO EES (proprietara Centralei de la Cuciurgan din Transnistria) și compania rusă controlată de stat “MRSK Centru”.

În ce-l privește pe Iurii G. (Gudilin), acesta este cunoscut ca unul dintre consultanții ruși care i-au ajutat pe socialiștii moldoveni în mai multe campanii electorale, inclusiv cea prezidențială din 2020. Ca și Iurcenco, Gudilin a activat anterior în cadrul “MRSK Centru”.

Gudilin este considerat de SUA drept ofițer FSB. În luna octombrie 2022, Iurii Gudilin și alți doi “polit-tehnologi”, Olga Grak și Leonid Gonin, au fost incluși pe lista sancțiunilor SUA pentru implicarea în operațiunile Kremlinului în Republica Moldova. În mod special, este vorba de tentativa de a influența rezultatul alegerilor din 2020 și 2021. (Agerpres)

Unitatea națională a maghiarilor - mai solidă ca niciodată

La 103 ani de la Tratatul de la Trianon (în urma căruia doar 33 la sută din Ungaria istorică a rămas sub suveranitatea maghiară), ideea apartenenței naționale este încă puternică, iar maghiarii cred că națiunea nu se termină la granițele țării, ci se extinde dincolo de ele, conform ultimelor cercetări ale Institutului Kopp Mária pentru Populație și Familii, citate de Hungary Today.

În sondajul telefonic efectuat în luna mai, pe un eșantion de 1.000 de persoane, trei sferturi (76 la sută) dintre participanți au răspuns că toți maghiarii aparțin aceleiași națiuni, oriunde ar trăi în lume, iar 85 la sută au spus că fiecare copil maghiar este o comoară, oriunde s-ar naște. 83% dintre respondenți au fost de părere că limba maternă și cultura comună sunt elementele care îi unesc pe toți ungurii.

Sprijinul pentru maghiarii care trăiesc dincolo de granițele țării este important pentru majoritatea respondenților, doar o cincime dintre aceștia dând un răspuns negativ.

Șase din zece respondenți consideră că maghiarii care trăiesc în Bazinul Carpatic trebuie ajutați să rămână în țările lor de origine sprijiniți mai mult decât maghiarii care trăiesc în alte părți ale lumii. Una din două persoane consideră că sprijinirea maghiarilor care trăiesc dincolo de granițe reprezintă un interes național comun și sunt de acord că maghiarii care au emigrat trebuie ajutați să se întoarcă acasă.

Potrivit sondajului, patru din zece respondenți au prieteni maghiari care trăiesc în Bazinul Carpatic, în timp ce șase din zece au prieteni maghiari care trăiesc în alte țări. În ceea ce-i privește pe cei din urmă, 62% ar fi fericiți dacă cunoscuții lor maghiari s-ar muta înapoi în Ungaria, iar unul din doi consideră că ar trebui ajutați în acest sens.

Începând din 2018, sprijinul pentru familiile maghiare din străinătate este oferit prin programul Cordon Ombilical (Köldökzsinór), în cadrul căruia se pot solicita alocație de maternitate și obiecte necesare pentru fiecare copil ungur nou născut, în aceleași condiții ca și în Ungaria.

Până acum, peste 48.000 de familii maghiare din străinătate au beneficiat de aceste facilități. (hungarytoday.hu/national-cohesion-stronger-than-ever-among-

Israelul dorește să prevină prăbușirea” Autorității Palestiniene

Israelul dorește să prevină “prăbușirea” Autorității Palestiniene, dar cere în schimb o serie de angajamente din partea sa, cum ar fi încetarea “acțiunilor sale împotriva Israelului pe scena internațională”, a anunțat, duminică seara, biroul premierului israelian, relatează AFP și Reuters.

După învestirea în ianuarie a guvernului premierului Benjamin Netanyahu, unul dintre cele mai de dreapta din istoria țării, Israelul a anunțat adoptarea de sancțiuni împotriva Autorității Palestiniene pentru a o face “să plătească prețul” pentru abordarea sa, respectiv examinarea la ONU a ocupației israeliene a teritoriilor palestiniene.

Cabinetul de securitate a adoptat propunerea premierului care intenționează să acționeze pentru “a împiedica prăbușirea Autorității Palestiniene”, dar fără a renunța la cerințele israeliene de a pune capăt “acțiunilor sale împotriva Israelului pe scena internațională”, a indicat într-un comunicat biroul premierului Benjamin Netanyahu.

Alte condiții formulate sunt încetarea “instigării la ură în mass-media și în sistemul de învățământ, încetarea subvențiilor pentru familiile teroriștilor și oprirea construcțiilor” în Zona C (sub controlul Israelului) în Cisiordania ocupată.

Biroul prim-ministrului nu oferă totuși detalii despre ce fel de acțiune intenționează să întreprindă Israelul pentru a preveni prăbușirea Autorității Palestiniene, care are puteri limitate pe aproximativ 40% din Cisiordania.

La rândul lor, mass-media israeliene evocă în special crearea de zone industriale pentru palestinieni în zona C precum și alte măsuri economice care să favorizeze viața cotidiană.

Această decizie a cabinetului de securitate survine la câteva zile după încheierea unei operațiuni “antiteroriste” israeliene la Jenin, în nordul Cisiordaniei, care s-a soldat cu 12 morți de partea palestiniană.

Lasă un comentariu