În Târgu Mureș numărul persoanelor de peste 65 de ani s-a dublat în ultimii 10 ani - Îmbătrânirea populației ne arată clar că trebuie să dezvoltăm serviciile de îngrijire la domiciliu

Distribuie pe:

Populația de peste 65 de ani din Târgu Mureș s-a dublat în 10 ani

Datele finale ale ultimului recensământ, cel din 2021, ne arată că populația cu vârsta de peste 65 de ani din Târgu Mureș a crescut cu aproape 65% față de 2011. Este o tendință națională pe care ne-o indică datele recensământului. Astfel, la nivelul județului Mureș, astăzi, avem 101.755 de locuitori cu vârsta de peste 65 de ani care reprezintă 19,63% din totalul populației. În municipiul Târgu Mureș cei cu vârsta de peste 65 de ani reprezintă 23,20% din totalul populației adică 26.930 de persoane. În 2011 aceștia reprezentau 15% din totalul locuitorilor. Pe grupe de vârstă, în Târgu Mureș, situația arată astfel: 65 - 69 de ani: 9.365, 70 - 74 de ani: 7.089, 75 - 79 de ani: 4.880, 80 - 85 de ani: 3.352 și peste 85 de ani: 2.244.

Recent, directorul executiv al Direcției de Asistență Socială (DAS) Târgu Mureș, Andreia Moraru a declarat, în cadrul unei emisiuni găzduită de televiziunea locală City TV faptul că Harta nevoilor sociale a municipiului Târgu Mureș relevă faptul că în viitor va fi nevoie de dezvoltarea serviciilor pentru persoane vârstnice, fie centre rezidențiale de îngrijire, fie servicii de îngrijire le domiciliu. Harta nevoilor sociale din Târgu Mureș este un instrument inovativ de care DAS beneficiază de curând. Practic a fost făcut inventarul tuturor nevoilor sociale din oraș, au fost făcute cercetări calitative și cantitative astfel că această hartă oferă o imagine fidelă a nevoilor și totodată este baza construirii strategiilor sociale din oraș pe viitor. Întrebată care ar fi principala nevoie socială care rezultă din acest studiu amplu, Andreia Moraru a spus că prima nevoie având în vedere datele obținute ar fi cea a îngrijirii persoanelor vârstnice.

Recentul scandal referitor la situația jalnică a multor centre rezidențiale de îngrijire a persoanelor vârstnice și a umilințelor la care sunt supuși mulți dintre seniorii noștri suprapus cu o serie de elemente care țin de cultura poporului român fac ca nu toți vârstnicii și aparținătorii lor să își dorească să părăsească domiciliul pentru a/și trăi ultimii ani din viață într-un azil. Astfel autoritățile publice și ONG-urile din domeniul asistenței sociale probabil că se vor orienta înspre dezvoltarea serviciilor de îngrijire la domiciliu.

Serviciu public de îngrijire la domiciliu oferit de DAS Târgu Mureș

În cadrul DAS Târgu Mureș prin Serviciul Protecție Specială sunt încadrați 17 îngrijitori care acordă servicii de îngrijire la domiciliul persoanelor vârstnice. În prezent numărul persoanelor vârstnice care beneficiază de aceste servicii este de 69. Programul de lucru al îngrijitorilor la domiciliu este de 8 ore/zi, 5 zile/săptămână respectiv de luni până vineri, între orele 07.30-15.30. Aceste servicii includ ajutor pentru igiena corporală, îmbrăcare și dezbrăcare, ajutor pentru prepararea hranei și hrănire, deplasare în interior și exterior, efectuare de cumpărături, activități de menaj, sprijin pentru plata unor facturi și obligații curente, acompaniere și socializare, activități de petrecere a timpului liber. Conform standardelor minime de cost/an pentru serviciile sociale destinate îngrijirii la domiciliul persoanelor vârstnice, se stabilește o contribuție lunară în funcție de venitul fiecărui beneficiar și de durata acordării acestor servicii. Beneficiarii care nu au venituri, au venitul minim garantat (ajutor social) sau beneficiază doar de consiliere, nu au de achitat nici o contribuție. Valoarea contribuțiilor lunare achitate de către persoanele vârstnice se află între: minim: 29,25 lei și maxim 170,63 lei. Cei mai mulți dintre beneficiarii DAS Târgu Mureș achită o contribuție medie lunară de: 39 lei, 78 lei, 68,25 lei sau 48,75 lei.

În cazul persoanelor vârstnice dependente socio-medical, beneficiare ale serviciilor de îngrijire la domiciliu, acordate de către îngrijitori, intervențiile se fac zilnic (5 zile pe săptămână), pe o durată de timp bine definită, servicii apte să răspundă nevoilor, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ, conform fișelor de evaluare sociomedicală.

În cazul persoanelor vârstnice cu un grad de dependență socio-medical mai redus (gr. III), frecvența intervențiilor se face în baza unui program stabilit de comun acord cu beneficiarii (servicii cu ora), diferit de la caz la caz, conform fișelor de evaluare sociomedicală.

Cine sunt eligibili? Cei care au vârsta legală de pensionare; au domiciliul în Municipiul Târgu Mureș; nu au familie sau nu se află în întreținerea unei sau unor persoane obligate la aceasta, potrivit dispozițiilor legale în vigoare; nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare; nu se pot gospodări singure sau necesită îngrijire specializată; se află în imposibilitatea de a-și asigura nevoile socio-medicale, datorită bolii ori stării fizice.

Cei interesați pot cere detalii de la DAS Târgu Mureș, str. Gh. Doja nr. 9, camera 8. De asemenea puteți găsi toate informațiile necesare inclusiv lista documentelor necesare, formulare tip pe pagina de internet a direcției dastgmures.ro.

Caritas, servicii de îngrijire la domiciliu și asistență medicală la domiciliu

Reprezentantul Asociației Caritas Asistență Socială - Filiala Organizației Caritas Alba-Iulia din Târgu Mureș Szilagyi Timea a declarat pentru Cuvântul liber că în acest moment ONG-ul furnizează servicii de îngrijire la domiciliu pentru 200 de beneficiari din șapte localități: Târgu Mureș, Reghin, Sângeorgiu de Mureș, Hodoșa, Vărgata, Șincai și Sânpaul. În județul nostru organizația furnizează aceste servicii cu 10 asistenți medicali, 2 voluntari și un asistent social. Beneficiarii primesc asistență medicală, servicii de preparare a hranei, cumpărături pentru traiul zilnic, curățenie și altele.

Implicarea autorităților publice în subvenționarea activității ONG-urilor din asistența socială

Este evident că fără implicarea ONG-urilor statul român nu va putea oferi aceste servicii . De aceea este foarte importantă colaborarea dintre autoritățile publice locale și aceste ONG-uri licențiate în vederea furnizării acestor tipuri de servicii. În ultimii ani s-a văzut, inclusiv în Târgu Mureș, o îmbunătățire a acestor colaborări inclusiv prin creșterea constantă a alocărilor bugetare.

De exemplu, pentru anul 2023, din bugetul local al municipiului Târgu Mureș, prin DAS, în baza Legii 350/2005 au fost alocați peste 1.200.000 de lei pentru 45 de proiecte de asistență socială derulate de ONG-urile licențiate din oraș, prin programul

“Coeziune socială în comunitate”. Aceste sume, alocate începând cu anul 2021 au crescut de al an la an. La acest capitol, al proiectelor sociale finanțate din bugetul local, ]n 2020 nu s-a alocat niciun leu, în 2021 s-au alocat 496.869 de lei iar în 2022 1.289.835. Comparativ, pe ani, valoarea totală a subvențiilor alocate din bugetul local ONG-urilor de asistență socială din Târgu Mureș arată astfel: în 2020 s-au alocat 2.076.841 lei; în 2021 s-au alocat 2.731.832 lei; în 2022 s-au alocat 5.814.314 lei și pentru anul în curs s-au alocat 9.602.417 lei.

ONG-urile din Târgu Mureș și din județ care oferă servicii de îngrijire la domiciliu

Conform datelor publice, în Târgu Mureș activează mai multe ONG-uri, licențiate, care oferă servicii de îngrijire la domiciliu: Asociația Caritas Asistență Socială - Filiala Organizației Caritas Alba-Iulia,

Asociația Pro Christo et Ecclesia- Filiala Târgu Mureș, Fundația Buckner, Fundația Creștină Diakonia - Filiala Târgu Mureș, Fundația Unitarcoop, Parohia Reformată Târgu Mureș II, Asociația Hifa - România Ajutor pentru Toți.

Conform listei actualizate la data de 10 iulie 2023, la nivel de județ ONG-urile private sau direcțiile de asistență socială din subordinea primăriilor care oferă servicii de îngrijire la domiciliu fie persoanelor vârstnice, fie persoanelor cu nevoi speciale sunt: Asociația Civitas - Împreună Pentru Comunitate care oferă servicii în Solovăstru, Papiu Ilarian, Apold și Coroisânmărtin, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia - Filiala Reghin, oferă servicii în “Orașul Viorilor”, Asociația Marimed Îngrijiri la Domiciliu oferă servicii în Răstolița, Asociația Microregională Târnava Mică Bălăușeri - Sovata oferă servicii în Chibed, Asociația Prosperitate Rază de Soare - Acățari, Filiala Reghin a Fundației Creștine Diakonia - Reghin, Parohia Reformată Tg. Mureș V - Târgu Mureș , Direcția de Asistență Socială a Municipiului Târnăveni și Direcția de Asistență Socială Luduș. (D. B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu