Populația de pisici din Cipru, decimată de o boală virală

Distribuie pe:

O mutație a coronavirusului felin face ravagii în țara insulară mediteraneană Cipru, apărătorii drepturilor animalelor îndemnând autoritățile guvernamentale să ia măsuri pentru a stopa epidemia, relatează marți AFP.

Un pisoi de șase luni, pe nume Baby, a fost adus recent la o clinică veterinară din capitala Nicosia. El a fost diagnosticat cu peritonită infecțioasă felină (PIF). Acest virus “provine dintr-o mutație a coronavirusului intestinal prezent la 90% dintre pisici”, care este “foarte contagioasă” de la un animal la altul, dar care nu se transmite la om, după cum a explicat medicul veterinar Kostis Larkou.

Animalele infectate cu PIF prezintă simptome diverse: febră, umflarea abdomenului, slăbiciune și uneori chiar agresivitate.

Potrivit specialiștilor, populația de feline, alcătuită în cea mai mare parte din pisici fără stăpân, ar depăși numărul locuitorilor de pe insulă, estimat la puțin peste un milion.

Cipru și pisicile sale au o poveste veche: osemintele unuia dintre aceste animale descoperite lângă rămășițele umane dintr-un mormânt vechi de peste 9.000 de ani reprezintă cea mai veche dovadă a domesticirii pisicii.

Dinos Ayiomamitis, președintele organizației Cats PAWS Cyprus și vicepreședintele “Cyprus Voice for Animals (CVA), estimează că cel puțin 300.000 de pisici au murit deja din cauza acestei boli în ultimele șase luni. Oficial, doar 107 cazuri au fost identificate în partea sudică a insulei, potrivit serviciilor veterinare ale Ministerului Agriculturii.

Pentru a stopa acest focar, au fost luate în considerare două opțiuni: utilizarea unui medicament aprobat pentru coronavirusul uman în India, molnupiravir, și a unui medicament antiviral veterinar aprobat în Anglia, numit GS-441524. (Agerpres)

Lasă un comentariu