Opt din zece IMM-uri nu sunt de acord cu eventualele modificări ale Codului Fiscal

Distribuie pe:

- între 40.000 și 60.000 de muncitori ar putea părăsi sectorul construcțiilor în următoarele șase luni -

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR) nu este de acord cu eliminarea facilităților fiscale în sectoarele agricultură și construcții și atrage atenția că există un acord încheiat cu Guvernul în acest sens, valabil până în 2028.

Vicepreședintele CNIPMMR, Vali Priceputu, a atras atenția, joi, într-o conferință de presă, că această eliminare a facilităților fiscale, despre care se vorbește în ultima vreme, va duce la o încetinire a motoarelor economiei. “Până în 2028 așteptăm ca Guvernul să își țină promisiunile și să ne lase să ne desfășurăm activitatea, așa cum am făcut-o și în ultima perioadă. Motoarele economiei nu trebuie încetinite. Putem să venim cu soluții, avem propuneri de reducere a deficitului, dar în niciun caz nu putem să discutăm despre ceva ce am câștigat deja”, a susținut Priceputu, în conferința de presă.

Potrivit acestuia, în cazul eliminării facilităților fiscale “ne vom trezi cu un exod al forței de muncă în următoarea perioadă”. În opinia sa, între 40.000 și 60.000 de muncitori ar putea părăsi sectorul construcțiilor în următoarele șase luni. “Firmele nu vor mai avea angajați pentru că, probabil, nu vor mai putea să își permită să plătească suplimentar aceste taxe. Angajații firmelor vor căuta să lucreze în altă parte, de obicei peste hotare și, probabil, în următoarea perioadă, ne vom trezi cu un exod al forței de muncă. Nu putem să evaluăm în momentul de față, dar cu siguranță vor fi zeci de mii de oameni care vor pleca din nou să lucreze afară. Dacă ne referim la numărul de oameni care ar putea să părăsească sectorul construcțiilor, probabil că el va fi de 40.000, 50.000, 60.000 de muncitori în următoarele 6 luni, deși vorbim despre o situație ipotetică”, a adăugat Vali Priceputu.

Potrivit informațiilor vehiculate în spațiul public, reprezentanții Guvernului iau în calcul eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din unele sectoare precum agricultură și industria alimentară, construcții, IT.

La rândul său, Florin Jianu, președintele (CNIPMMR) a prezentat datele unui sondaj realizat în perioada 04-13.07.2023  pentru a identifica opinia antreprenorilor cu privire la impactul modificărilor fiscale de la 1 septembrie 2023. El a declarat că “măsurile care ar avea cel mai mare impact asupra IMM-urilor ar fi următoarele: creșterea valorii TVA, așa cum este ea discutată în spațiul public, care ar avea un efect negativ pentru șapte din zece întreprinzători, renunțarea la cota unică, cu un impact negativ pentru trei din zece întreprinzători, renunțarea la facilitățile CASS pentru domeniul construcțiilor și agriculturii, care ar afecta negativ trei din zece întreprinzători, precum și renunțarea la impozitul pe venit pentru salariații din domeniul IT, care ar afecta unul din zece IMM-uri”.

Florin Jianu a subliniat că eventualele modificări ale Codului fiscal ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie 2023, așa cum se vehiculează în spațiul public.

În ceea ce privește propunerile antreprenorilor pentru scăderea deficitului bugetar, președintele CNIPMMR a menționat: reducerea numărului de funcționari publici, demararea programelor de investiții din fonduri europene, eficientizarea cheltuielilor la bugetul de stat, îmbunătățirea colectării de taxe și impozite prin digitalizarea ANAF, combaterea muncii la negru, combaterea evaziunii fiscale, impozitarea progresivă a veniturilor și alte măsuri.

“Apelul nostru către Guvern este un apel la rațiune. Nu faci modificări în timpul exercițiului fiscal. Nu s-a mai văzut niciodată să modifici de la 1 septembrie un exercițiu fiscal deja în desfășurare, în derulare, pentru că vorbim totuși de contracte, vorbim de bugete ale companiilor, vorbim de imposibilitatea pentru foarte mulți întreprinzători să poată să schimbe contractele în care se găsesc în acest moment. În egală măsură, apelul nostru la rațiune vizează și faptul că nu schimbi și nu crești taxele atunci când motoarele economiei încetinesc. Am văzut că producția industrială încetinește, consumul încetinește, ori prin aceste măsuri de creștere a TVA, de modificare a impozitării și taxelor, exact pe domeniile care au tras economia în ultima perioadă, mă refer, de exemplu, la construcții sau la agricultură, vor avea efect de bumerang. Vom vedea economia într-un recul, vom vedea un consum scăzut în următoarea perioadă și vom vedea o încetinire a dezvoltării economice. În egală măsură, cred că trebuie să ne uităm și pe ce se întâmplă în sfera fondurilor europene, pentru că din perioada 2021-2027 până în acest moment, din 490 de apeluri câte Guvernul a spus că va lansa în acest an și 36,8 miliarde de euro atrași în economie, în acest moment nu există niciun apel deschis din fondurile 2021-2027 și niciun euro în economie atras”, a menționat Florin Jianu.

El a subliniat că, din calculele CNIPMMR, deficitul ar fi fost mult mai mic “dacă din această sumă de 36,8 miliarde de euro, măcar o treime am fi reușit să-i atragem în economie”.

Sondajul a relevat că opt din 10 IMM-uri nu sunt de acord cu eventualele modificări ale Codului fiscal conform unui chestionarului realizat. La sondajul CNIPMMR au răspuns 1.197 de întreprinzători cu privire la impactul eventualilor modificări fiscale. În cadrul acestui sondaj au participat peste jumătate 60% dintre corespondenți. Ca domeniu de activitate, 50% dintre cei chestionați sunt din domeniul serviciilor, 25% din HoReCa, 10% din producție, construcții și firme din comerț. (Agerpres)

Lasă un comentariu