Indolență sau rea-credință: centrele de mari arși - doar pe hârtie

Distribuie pe:

Perioada care a trecut până să înceapă efectiv lucrările la aceste centre a fost una “nefiresc de lungă”, a menționat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă legată de recentele evenimente de la Crevedia:

“Persoane care sunt foarte vocale în spațiul public legate de incidentul de la Colectiv au trecut pe aici pe la minister și au blocat aceste proiecte. Eu sunt aici de un an și zece luni aproape. Și împreună cu echipa mea am reușit să le repunem în operă, să înceapă efectiv construcția acestor centre. Cred că soluția este să dezvoltăm această capacitate în România, să ne ajutăm cu țările din UE atunci când capacitatea noastră sau a oricărei alte țări este depășită. Asta este soluția corectă. Eu accept totdeauna criticile, sunt gata să ascult și să învăț din critici, dacă sunt constructive, dar mi se pare o foarte mare lipsă de caracter să critici în momentul în care tu ai blocat în mod efectiv aceste proiecte. Mi se pare lipsit de orice moralitate”, a precizat ministrul, citat de Agerpres.ro.

Întrebat în ce constă “blocarea” proiectelor, Rafila a replicat că nu au fost inițiate procedurile pentru achiziție publică:

“Aceste achiziții au stat. Nu au fost puse în operă. Pentru ca să poți să faci un astfel de proiect cu finanțare internațională - fie cu bani europeni, fie de la Banca Mondială - trebuie să respecți un timing, sunt niște etape. Trebuie să faci un caiet de sarcini, trebuie să îl pui în transparență, să îl modifici în funcție de dezbaterea publică, să generezi licitația pentru proiectare, pentru construcție. Or, aceste lucruri nu s-au făcut, aceasta este realitatea (…) Noi schimbăm lucrurile după Colectiv, pentru că cele trei proiecte pentru secțiile de mari arși de la Timișoara, Târgu Mureș și “Grigore Alexandrescu” (București - n.r.) au fost în mod nejustificat blocate, au ajuns într-o situație în care practic pierdeam finanțarea de la Banca Mondială. Imediat după preluarea mandatului am reînceput negocierile cu Banca Mondială, încât aceste trei centre să se facă și au început să se facă. La Timișoara a început construcția. Între 8-10 septembrie va începe construcția la “Grigore Alexandrescu”, iar până la sfârșitul lunii, va începe și construcția la Târgu Mureș. Avem cam doi ani de zile perioadă de execuție, așa că peste doi ani, România va mai avea încă 20 de paturi care să completeze cele 30 de paturi existente în momentul de față”, a precizat ministrul.

Reamintim că Ministerul Sănătății a lansat, în martie anul acesta, procedura de licitație publică pentru achiziția de lucrări civile de construcții pentru realizarea obiectivului “Construirea unui centru de arși și reorganizarea fluxurilor medicale ale spitalului pentru o mai bună poziționare și conectare a departamentelor Urgență, ATI și chirurgie” la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Clădirea Centrului va avea 5 etaje și va include centrul de mari arși, cu 15 paturi, blocul operator cu 25 de săli de operație, secția clinică Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) cu 44 de paturi, spații conexe (Sterilizare, Unitate de transfuzii sanguine, morgă, centru de formare, spații tehnice, spații administrative și logistice etc.), relocare Heliport. Pe lângă edificarea noii clădiri, investiția mai prevede realizarea unei pasarele de legătură cu clădirile existente ale spitalului și reorganizarea circuitelor medicale ale secțiilor de mai sus, se arată într-o Informare de presă dată publicității de SCJU Târgu Mureș.

Finanțarea obiectivului de investiții și reorganizarea fluxurilor medicale ale spitalului se vor realiza din Acordul de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare destinat Proiectului privind reforma sectorului sanitar - îmbunătățirea calității și eficienței sistemului sanitar, valoarea investiției fiind de peste 295 de milioane de lei. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu