Bătrânețea și... bătrânii

Distribuie pe:

Motto: “Ascultă pe tatăl tău care te-a născut și nu disprețui pe mama ta când ea a ajuns bătrână”.

(Pildele lui Solomon cap.23, vers.22).

* “Bătrânețea dă adevărata măsură morală a omului. Poți spune că nu cunoști un om până nu a îmbătrânit. Unii oameni, cu cât înaintează în bătrânețe, se înfundă mai mult în trecut și în prezent și refuză să considere viitorul cu ultima lui taină. Alții însă, pe măsură ce înaintează în bătrânețe, își trag încet, încet rădăcinile din trecut și din prezent și le proiectează în viitor, în altă lume. Ei sunt ca un arbore ale cărui rădăcini ar fi din ce în ce mai mult în atmosferă. Când ultima rădăcină s-a îndreptat spre cer, atunci acești bătrâni își încheie și viața terestră. S-ar zice că un timp mai plutesc încă în aer, până când dispar cu totul în marea taină. “Omul bătrân nu se gândește la viitor. Fiindcă are înainte eternitatea”.

Vasile Băncilă (1897-1979), filosof, eseist, pedagog.

***

* “Copilul râde: / “Înțelepciunea și iubirea mea e jocul!” / Tânărul cântă: /”Locul și-nțelepciunea mea-i iubirea!” / Bătrânul tace: / “Iubirea și jocul meu e-nțelepciunea!”.

Lucian Blaga (1895-1961), filosof, poet, dramaturg, eseist.

***

* “Bătrânețea este o moarte înceată, plină de venin, și ce face cel tânăr nu place la bătrân.

Toamna vieții vine fără să știi când, nici de unde... numai vezi că totul a trecut pentru a nu se mai întoarce. Ș-atunci se simte omul bătrân, foarte bătrân, și ar vrea să moară”.

Mihai Eminescu (1850-1889), “Poet nepereche”

***

* “Bătrânețea este mai mult decât păr alb, riduri, simțământul că este prea târziu și că jocul s-a terminat, că scena aparține unei noi generații. Adevăratul rău nu este slăbiciunea trupului, ci indiferența sufletului”.

Andre Maurois (1885-1967),

scriitor, istoric, eseist francez ***

* “Oamenii care îmbătrânesc sunt ca muzeele. nu fațada contează, ci comorile din interiorul lor”.

Jeanne Moreau (1928-2017), actriță de film

P.S. I Timotei cap. 5. vers. 1-2: “Pe cel bătrân să nu-l înfrunți, ci să-l îndemni ca pe un părinte; pe cei tineri, ca pe niște frați. Pe femeile bătrâne îndeamnă-le ca pe niște mame; pe cele tinere, ca pe surori cu toată curăția”.

Cu dragoste creștină,

părintele Ilie Sărmășanul

Lasă un comentariu