Inspectoratul Școlar Județean Mureș, obligat de instanță să includă în rețeaua școlară Liceul UMFST “George Emil Palade” din Târgu Mureș

Distribuie pe:

Secția Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului Mureș a obligat, vineri, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Mureș să emită un act administrativ de includere în rețeaua școlară a Liceului UMFST, înființat de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș.

“Admite acțiunea în contencios administrativ formulată de reclamant Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie `George Emil Palade' din Târgu Mureș, în contradictoriu cu pârât Inspectoratul Școlar Județean Mureș și intervenient UAT Municipiul Târgu Mureș, prin primar. Dispune anularea art. 1 alin. 3 lit. e din Hotărârea Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Mureș nr. 39 din 20.12.2022 și adresa Inspectoratului Școlar Județean Mureș nr. 11744 din 25.01.2023. Obligă Inspectoratul Școlar Județean Mureș să emită un act administrativ de includere în rețeaua școlară a Liceului UMFST «George Emil Palade» și Colegiului UMFST «George Emil Palade» conform art. 22 alin. 5 din Metodologia privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de antepreșcolari/preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular, precum și emiterea avizului conform în vederea organizării rețelei unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2023-2024 aprobată prin Ordinul Ministerului Educației nr. 6217/2022”, se arată în dispozitivul Hotărârii Judecătorești nr. 490/2023 din 14.07.2023, postat pe site-ul Tribunalului Mureș.

Soluția nu este definitivă, având drept de recurs în 15 zile de la comunicare.

La începutul acestei luni, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș a anunțat că Liceul UMFST “George Emil Palade”, înființat de în baza unui ordin al Ministrului Educației, nu va avea clase de a IX-a în anul școlar 2023-2024, în ciuda celor două specializări aprobate, din cauza unor “decizii restrictive luate de Inspectoratul Școlar Județean Mureș”.

“Prin Ordinul Ministrului Educației nr. 5260/31.08.2022 au fost aprobate pentru Liceul UMFST două specializări: Matematică-informatică (bilingv limba engleză) - 28 locuri și Științe ale naturii (bilingv limba engleză) - 28 locuri (...) Ca urmare a acestor decizii restrictive luate de Inspectoratul Școlar Județean Mureș, în anul universitar 2023/2024 nu vor exista clase a IX-a, în ciuda eforturilor administrative susținute de UMFST. Cu toate acestea, ca urmare a recentei promulgări a noii Legi a învățământului superior, care va intra în vigoare la începutul lunii septembrie 2023, în baza art. 16, alin. 5, punctul c), din această lege, pentru anul universitar 2024/2025, UMFST va avea dreptul legal de a solicita Ministerului Educației alocarea directă a cifrei de școlarizare, evitând astfel nu nou abuz de putere manifestat de o instituție locală”, a arătat UMFST Târgu Mureș, într-un comunicat de presă.

Conducerea universității a arătat că, deși nu este răspunzătoare de situația existentă, regretă speranțele neîmplinite ale absolvenților de clasa a VIII-a din acest an, care și-ar fi dorit să devină elevi ai Liceului UMFST, dar i-a asigurat că sunt bineveniți peste 4 ani, ca studenți.

Liceul UMFST “George Emil Palade” a fost înființat de către Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș în baza Ordinului Ministrului Educației nr. 5260/2022 publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1094 din 14.11.2022. Ordinul respectiv a fost emis în urma evaluării realizate în data de 24.06.2022 de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) și în baza art. 129 alin.1, alin. (11) și alin. (12) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011.

UMFST Târgu Mureș a precizat că a făcut numeroase demersuri, inclusiv în instanță, unde a și avut câștig de cauză, însă ISJ Mureș a venit de fiecare dată cu alte argumente.

“Prin Hotărârea Inspectoratului Școlar Mureș din 20 decembrie 2022, a fost refuzată acordarea avizului conform pentru includere în rețeaua școlară a Liceului UMFST motivul invocat fiind acela al `depășirii unor termene privitoare la depunerea documentației', motivație care a fost însă anulată de Tribunalul Mureș și confirmată de către Curtea de Apel Mureș, aceasta din urmă suspendând definitiv hotărârea ISJ. Prin Hotărârea Inspectoratului Școlar Mureș din 18 ianuarie 2023, se respinge solicitarea UMFST de introducere în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIR) a Liceului UMFST și a Colegiului UMFST, pe motivul că aceste unități de învățământ «nu sunt incluse în rețeaua școlară». Inspectoratul Școlar Mureș revine însă ulterior asupra acestei hotărâri, în urma solicitării imperative a Ministerului Educației, de respectare a legii care prevede includerea «de drept» a unităților școlare organizate de universități în rețeaua școlară, astfel încât, prin Hotărârea Inspectoratului Școlar Mureș din 9 iunie 2023, acesta introduce în SIIR cele două unități școlare. Colegiul UMFST primește cifră de școlarizare direct de la Ministerul Educației dar Liceul UMFST, deși prezent în SIIR, nu primește însă clase, motivația Inspectoratului Școlar Județean Mureș fiind că nu mai există la nivelul județului Mureș clase disponibile în anul școlar 2023/2024”, se mai arată în comunicatul UMFST.

Conducerea universității a subliniat că, în ciuda suspendării definitive în instanță a hotărârii Inspectoratului Școlar Mureș din 20 decembrie 2022, până la judecarea pe fond, ISJ a emis, în 27 de aprilie 2023, o nouă hotărâre cu același conținut.

“Ministerul Educației, prin adresa nr. 10451/16.06.2023, comunică Inspectoratului Școlar Mureș că este dispus să aprobe o solicitare din partea Inspectoratului Școlar Mureș, pentru suplimentarea cu 2 clase, a cifrei de școlarizare destinată județului Mureș, în vederea alocării acestora către Liceul UMFST. Prin Hotărârea Inspectoratului Școlar Mureș din 16.06 2022, acesta respinge oferta făcută de către Ministerul Educației, de a solicita suplimentarea celor două clase”, a mai precizat conducerea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Inspectoratul Școlar Județean Mureș nu a prezentat un punct de vedere oficial cu privire la situația respectivă. (Agerpres)

Lasă un comentariu