De ce nu (prea) donează românii sânge

Distribuie pe:

Dintr-un studiu realizat de Societatea Română de Marketing și Cercetarea Opiniei Publice (SORMA) în parteneriat cu Asociatția Smart Society și citat de news.ro, aflăm că, deși 70% dintre românii din mediul urban asociază donarea de sânge cu viața, 56% dintre ei au temeri legate de actul donării, care îi fac să fie reticenți.

Potrivit studiului, românilor le este teamă de injecții (respectiv, de ace), de posibilitatea de a lua o boală sau infecții din centrele de donare, de unități sanitare, în general. În plus, românii se tem că se vor simți slăbiți după donare sau că actul donării de sânge va avea efecte negative asupra sănătății lor.

Cei mai mulți (32%) au punctat lipsa informațiilor referitoare la donarea de sânge, 28% au spus că sunt bariere legate de posibila igienă precară din centrele de donare, timpul mare petrecut la centru, comportamentul personalului medical, iar 18% au dat vina pe destinația sângelui, argumentând că nu au motivație dacă donarea nu este pentru cineva apropiat, că nu știu dacă sângele ajunge acolo unde este nevoie.

Concluzia specialiștilor este aceea că suportul psihologic din partea personalului de la centrele de donare și detalierea pașilor, precum și prezentarea instrumentarului ar fi de mare ajutor pentru potentțialii donatori:

“Românii au nevoie de informare, de campanii de educare și responsabilizare, pentru a conștientiza necesitatea donării de sânge. 37% dintre români sunt de părere că Ministerul Sănătății trebuie să susțină campaniile de donare de sânge. Chiar dacă numărul campaniilor derulate în ultimii ani pentru donarea de sânge a crescut, 37% dintre românii din mediul urban nu au auzit de nicio campanie, iar 82% dintre ei nu cunosc niciuna dintre aplicațiile care facilitează programarea pentru a dona sânge”. Dintre donatori, 52% au precizat că donează pentru a-i ajuta pe cei cunoscuți când au nevoie, 37% o fac pentru beneficiile aduse propriei sănătății, 15% pentru bonurile de cumpărături și alte facilități de care beneficiază, iar 10% pentru primirea unei zile libere de la locul de muncă. Totuși, 7% dintre respondenți au afirmat că nu ar dona sânge în nicio situație... (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu