Sfântul Ilie

Distribuie pe:

Astăzi, 20 iulie, creștinii ortodocși și greco-catolici îl prăznuiesc pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. A trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab, în cetatea Tesve, din Galaad, dincolo de Iordan, fiind fiul lui Sovac, preot al Legii vechi.

Sfântul Ilie a fost ales de Dumnezeu să-l mustre pe regele Ahab și pe cei care-l urmau pe calea adorării lui Baal, zeul fenicienilor. Regele își luase de soție o prințesă feniciană, Isabela din Sidon. Ea îl îndemna pe rege să părăsească vechea credință a iudeilor, în Dumnezeul cel adevărat, și să se închine lui Baal, nu numai el, ci să silească tot poporul, întorcându-se la păgânătate. La chemarea Domnului, Ilie Proorocul a venit a curtea regelui, certându-l pentru rătăcirea lui. Văzând că nu îl poate aduce pe calea cea dreaptă a credinței strămoșești, l-a vestit că se va abate asupra țării o foamete mare, care va ține trei ani și jumătate, ca pedeapsă pentru lepădarea lui de la credință. Regele, căutând să-l omoare. Sfantul Ilie este nevoit să se ascundă de mânia regelui Ahab. După trei ani și jumătate Proorocul s-a întors la curtea lui Ahab. A dovedit că străvechea credință pe care o apăra el era cea adevărată. Poporul însuși, văzând minunea, a strigat: ,,Dumnezeul lui Ilie este Dumnezeul cel adevărat!”. Foametea a încetat, printr-o ploaie binecuvântată, la rugăciunea Proorocului. Marele Prooroc Ilie a săvârșit multe alte fapte minunate. Mai înainte de plecarea lui la Domnul, Sfântul Proroc Ilie a uns proroc în locul lui pe Elisei, cerându-i-se așa de către Domnul; atunci el a despărțit Iordanul cu cojocul lui. La urmă, el a fost răpit la ceruri într-un car de foc tras de cai de foc. El s-a arătat pe Muntele Thabor, împreună cu Moise, stând de o parte și de alta a Domnului Iisus Hristos, și grăind cu El, la Schimbarea la Față a Lui. Iar la sfârșitul lumii, Ilie va veni din nou, spre a pune capăt puterii lui Antihrist (Apocalipsa 11).

Sfântul Ilie este prezentat în tradiția populară mergând pe cer într-un car cu roți de flăcări, tunând și lovind diavolii cu biciul de foc. Se mai spune și că este aducător de ploaie și că poate provoca furtuni puternice.

Din partea redacției ,,Cuvântul liber” le urăm La mulți ani, cu sănătate, celor care poartă acest nume sfânt! Vasile Bota

Lasă un comentariu