Németh Zsolt: “Ungaria vrea să facă eforturi pentru pace, dar să nu ne trezim de partea perdanților”

Distribuie pe:

Președintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, a declarat, miercuri, în prima zi a lucrărilor Universității de Vară “Tusvanyos”, de la Băile Tușnad, că Ungaria dorește să facă eforturi diplomatice pentru restabilirea păcii din Ucraina, dar în așa fel încât să nu se trezească de partea perdanților, așa cum s-a mai întâmplat în istorie.

“Generația noastră nu a fost niciodată atât de aproape de un război cum este acum și Ungaria; în acest context, dorește să facă eforturi diplomatice pentru a restabili pacea. (...) E nevoie de aceste eforturi diplomatice pentru pace, pur și simplu din cauza faptului că noi nu credem că un conflict armat poate rezolva situația acolo, nu credem că armele pot da un răspuns acceptabil. Ungaria, Guvernul Ungariei, a spus următorul lucru: noi nu vrem să participăm la acest război în niciun fel. În același timp, Ungaria trebuie să urmeze în mod foarte precaut acești pași diplomatici, pentru că noi avem o tradiție istorică sau o experiență istorică foarte nefastă, și anume, în câteva războaie ne-am trezit de partea perdanților. Acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori în ultimul secol și dorim să evităm această situație. Deci, trebuie să mergem mai departe pe calea asta, a diplomației, dar în așa fel încât, până la urmă, să nu ne trezim iarăși de partea perdanților. Este foarte clar că trebuie să condamnăm Rusia pentru fapta comisă, pentru că este partea care a agresat Ucraina și trebuie să spunem foarte clar și răspicat: Ucraina are drept să se apere. Are acest drept și acest drept, din partea noastră, înseamnă că există o cerință foarte clară de partea ucrainenilor, o solicitare foarte clară, și anume, să ne solidarizăm cu națiunea ucraineană. Și noi, ungurii, trebuie să acționăm în consecință, să ne manifestăm solidari”, a afirmat Németh Zsolt, potrivit traducerii asigurate de organizatori, în deschiderea lucrărilor Universității de Vară “Tusvanyos”, care se desfășoară sub mottoul “Timpul păcii”.

Pornind de la acest motto, oficialul ungar a mai spus că este important ca ungurii din Ungaria și din alte părți să acționeze în consens, pentru că, în această situație foarte tensionată, apărarea drepturilor minorităților a devenit “o chestiune foarte complicată”.

La panelul de discuții care a urmat deschiderii oficiale și care a avut ca temă “Ordine mondială și securitate. Timpul pentru pace?” oficialul de la Budapesta a reluat ideea că Ungaria dorește să stea departe de război și că trebuie să acționeze cu înțelepciune în acest context extrem de complicat, dar că trebuie să condamne agresiunea Rusiei. De asemenea, a reiterat că Ucraina trebuie să respecte drepturile tuturor minorităților.

Németh Zsolt a făcut și o analiză a contextului geopolitic actual și s-a referit și la criticile aduse de Ungaria pachetului de sancțiuni împotriva Rusiei, punctând faptul că acestea nu pot fi interpretate ca un vot împotriva tuturor sancțiunilor.

El a subliniat că Ungaria trebuie să-și reducă dependența față de resursele rusești, dar asta nu înseamnă că va scăpa definitiv de această dependență.

La panelul de discuții a participat și liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, care a făcut, la rândul său, o analiză a conflictului ruso-ucrainean, după summitul NATO de la Vilnius și a punctat faptul că agresiunea Rusiei “a împins Ucraina mai aproape de NATO”.

La deschiderea lucrărilor Universității de Vară de la Băile Tușnad au mai participat Potápi Árpád János, secretar de stat pentru politica națională de pe lângă Cancelaria premierului Ungariei, precum și primarul din Băile Tușnad, Butyka Zsolt.

În cadrul evenimentului, ajuns la cea de-a 32-a ediție, vor fi organizate peste 500 de programe și la discuții vor participa aproximativ 1.000 de invitați. (Agerpres)

(Sursa foto: Németh Zsolt / Facebook)

Președintele CJ Harghita cere ajutorul jandarmilor pentru a se apăra de organizațiile românești care au anunțat că merg mâine la Tușnad

Președintele Consiliului Județean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, cere intervenția forțelor de ordine, după ce mai multe organizații românești au anunțat că vor fi prezente, sâmbătă, la discursul pe care premierul Ungariei, Viktor Orban, îl va susține la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad.

Într-un comunicat transmis presei, Borboly menționează că, potrivit unor informații care circulă în mediul online, “un grup de activiști extremiști, care au legătură cu Mihai Tîrnoveanu”, se pregătesc să participe sâmbătă la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad.

În acest context, președintele Consiliului Județean Harghita a adresat o scrisoare Ministerului de Interne, în care a solicitat ca forțele de ordine să intervină “pentru a nu expune comunitatea la o nouă rușine, așa cum s-a întâmplat în data de 8 iulie, la Valea Uzului”.

Reprezentanții organizațiilor românești care au anunțat că vor veni, alături de mai multe persoane, la Băile Tușnad, pentru a asista la discursul lui Viktor Orban sunt aceiași care au organizat amplasarea celor 150 de cruci pentru eroii români, în cimitirul de la Valea Uzului, după ce fostele cruci de beton fuseseră îndepărtate, în urma unei decizii a instanței.

Borboly precizează, în comunicat, că legea trebuie să fie mai presus de toate și organele statului trebuie să intervină pentru ca acești oameni să fie opriți.

Totodată, se mai precizează că Universitatea de Vară nu este un eveniment organizat de Consiliul Județean Harghita, ci de o fundație, motiv pentru care se face apel la Ministerul de Interne pentru ca “forțele de ordine să facă tot posibilul pentru a nu denatura caracterul Universității”.

În premieră, organizatorii Universității Tusvanyos au anunțat că la discursul lui Orban Viktor pot asista doar cei care se înregistrează pe site-ul evenimentului, la edițiile precedente participarea fiind liberă.

Președintele Asociației Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu, unul dintre inițiatorii acțiunii de la Valea Uzului, din 8 iulie, și care a anunțat că va fi prezent sâmbătă la Băile Tușnad, a asistat și în 2022 la discursul lui Viktor Orban și a afișat, împreună cu alte două persoane, un banner pe care scria: “Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc”, cu trimitere la mottoul de anul trecut al evenimentului, care a fost “Unele lucruri sunt eterne”.

El a fost huiduit de unii participanți și a fost scos de forțele de ordine din zona în care Viktor Orban își ținea discursul.

Mihai Tîrnoveanu i-a îndemnat, în aceste zile, pe cei care intenționează să vină la Băile Tușnad pentru a urmări discursul lui Viktor Orban să se înregistreze, așa cum solicită organizatorii.

Acesta a anunțat că sâmbătă, la ora 9,30, cei care doresc vor porni din fața Bisericii Ortodoxe spre locul unde Viktor Orban își va ține discursul și a dat asigurări că participarea lor la eveniment va fi pașnică și că nu vor răspunde provocărilor.

La fel ca în fiecare an, premierul Ungariei, Viktor Orban, va fi prezent la Băile Tușnad în cursul zilei de sâmbătă și își va ține tradiționalul discurs pornind de la tema centrală a evenimentului - “Timpul păcii”. (Agerpres)

Lasă un comentariu