Începe colectarea selective a deșeurilor în Târgu Mureș și în toată Zona 2

Distribuie pe:

Luni, 24 iulie, începe campania de conștientizare pentru colectarea selectivă a deșeurilor în Zona 2 a județului din care face parte și municipiul Târgu Mureș, au anunțat, ieri, într-o conferință de presă, reprezentanții Asocierii Polaris M Holding - Urban Grup Environment, cei care operează începând cu 4 iulie în această zonă.  Campania care începe luni se intitulează “Protejăm mediul împreună” și practic dă startul colectării selective a deșeurilor. “Începând de luni, 24 iulie, intrăm în linie dreaptă cu informarea și conștientizarea locuitorilor din Zona 2, despre colectarea separată a deșeurilor. Am pregătit materiale informative, în format bilingv, pliante ce vor fi împărțite cetățenilor și autocolante care vor fi lipite pe containerele de 1,1 metri cubi din punctele plurifamiliale (blocuri - n.r.), pe culori”, a declarat Mihai Teodor, purtătorul de cuvânt al Asocierii. El a adus lămuriri asupra modului în care se va desfășura colectarea selectivă a deșeurilor.  Astfel, la case se distribuie saci colorați, albastru pentru hârtie și carton, galben pentru plastic, verde pentru sticlă și transparent pentru metal. Deșeurile menajere vor avea culoarea neagră. Aceleași culori vor trebui respectate și de cei care locuiesc la blocuri care însă vor depozita deșeurile selectate în containerele de 1,1 mc care vor fi semnalizate corespunzător. În cazul caselor, sacii vor fi distribuiți în ziua în care se vor colecta sacii plini cu deșeuri reciclabile. La predarea sacului plin, locuitorii vor primi, în schimb, un sac nou de aceeași culoare.

La conferința de presă au participat reprezentanții firmelor care fac parte din asociere, avocatul asocierii, purtătorul de cuvânt al acesteia și directorul ADP Târgu Mureș.

Cum va trebui să selectăm deșeurile?

În materialele informative prezentate jurnaliștilor se aduc precizări și cu privire la modul în care trebuie să selectăm și să depunem deșeurile. Spre exemplu, în cazul colectării hârtiei și cartoanelor (culoarea albastră) se precizează că nu vor fi colectate: hârtia și cartonul murdar, șervețele, prosoape și pahare de unică folosință, coperți plastifiate, hârtie cerată, hârtie termică, tapet, hârtie pergament sau hârtie de copt. Vor fi colectate doar deșeurile care provin de la ambalaje alimentare, pungi din hârtie, cutii și alte ambalaje din carton, maculatură sau cutiile tip Tetrapack. Hârtiile și cartoanele trebuie pliate pentru a nu ocupa volum și nu trebuie să fie murdărite cu mâncare, uleiuri, băuturi.

 În cazul plasticului (culoarea galbenă) se arată că nu vor fi colectate ambalajele murdare sau orice fel de recipiente din plastic amestecate cu alte materiale. Se vor colecta în schimb PET-urile (care trebuie să aibă dopul scos, să fie clătite dacă e cazul și presate), pungile și ambalajele din plastic și recipientele de la produsele cosmetice, alimentare sau detergenți.

În cazul sticlei (culoarea verde)  nu vor fi colectate cele murdare, cristalul, obiectele de iluminat, geam ceramică. Se vor colecta doar sticle și borcane de orice culoare, fără capac și ambalajele din sticlă de la produse cosmetice.

Metalul se va colecta în saci transparenți sau în containerele special destinate. Nu vor fi colectat emetalele murdare. Se colectează doze din aluminiu și ambalaje din metal, recipiente de la produse cosmetice sau alimentare, dopuri și folii din metal.

Aceste deșeuri colectate separat nu trebuie să fie contaminate cu alte tipuri de deșeuri sau cu deșeu de tip menajer. Deșeurile contaminate se vor depozita în pubele neagră destinată deșeurilor reziduale.

Începând de astăzi demarează și activitățile de informare asupra programului de colectare. Cetățenii și asociațiile de proprietari pot consulta programul de ridicare a deșeurilor colectate selectiv fie pe pagina de internet a Administrației Domeniului Public din Târgu Mureș - www.tirgumures.ro, fie pe pagina de facebook a Asocierii, “Salubritate Polaris - UGE Mureș.” De asemenea, cetățenii au la dispoziție un număr de telefon de la dispeceratul asocierii 0733002072.

Purtătorul de cuvânt al asocierii a declarat că noul operator și-a propus ca anul acesta Târgu Mureșul să ajungă pe locul 3 pe țară în domeniul colectării selective iar în cursul anului viitor pe locul 1. El a precizat că este o țintă ambițioasă însă există date care arată că târgumureșenii și locuitorii Zonei 2 așteaptă și își doresc să colecteze selectiv.

Reprezentanții asocierii au mai declarat că deși nu aveau obligația să o facă au comandat containere de 1,1 mc care vor fi amplasate în punctele de colectare a deșeurilor de la blocuri. 60 de astfel de containere deja au sosit iar în cursul zilei de astăzi mai sosesc încă 80. Acestea au fost comandate pentru ca locuitorii din Târgu Mureș să aibă suficient spațiu pentru deșeurile generate.

Au fost două săptămâni grele”

Asocierea a început activitatea în 4 iulie, în urmă cu două săptămâni. Potrivit lui Mihai Teodor cantitatea de deșeuri din teren a depășit cu mult estimările făcute de autoritățile locale. “Au fost două săptămâni grele. Oamenii noștri au lucrat în schimburi câte 14, 16  ore pe zi. Am avut sprijinul autorităților locale, inclusiv a Stației de Transfer care a stat deschisă până la ora 2.300 când ajungeau ultimele transporturi. Până ieri, (miercuri - n.r.) au fost colectate 3.180 de tone de deșeuri din Zona 2, cu mult peste cantitatea din caietul de sarcini.  În caietul de sarcini avem o cantitate estimată de  de 59.000 tone pe an, adică 4.900 de tone pe lună. Cantitatea în teren  însă este cu 30% mai mare. Nu este o problemă, am adus utilaje și oameni suplimantar”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Asocierii. Trebuie menționat faptul că Asocierea are atribuții doar pe ridicarea și transportul deșeurilor nu și pe curățenia stradală.

Noul operator a prezentat și o parte din noutățile de ordin tehnic implementate în sistemul de management al deșeurilor cum ar fi urmărirea prin GPS a activității, sistem gândit astfel încât niciun șofer de camion să nu poată omite vreun punct de colectare. Abia în momentul în care acesta bifează că a fost ridicat gunoiul dintr-un punct de colectare sistemul informatic îi permite să continue și îi indică traseul către următorul punct.

Reprezentanții Primăriei Târgu Mureș, mai exact ai Administrației Domeniului Public,  au declarat că în perioada următoare vor continua campaniile de colectare a deșeurilor voluminoase în acele containere speciale. Totodată Primăria urmează să implementeze acele insule inteligente de colectare a deșeurilor care vor fi achiziționate în baza unui proiect câștigat la Ministerul Mediului. Acestea vor înlocui cea mai mare parte a containerelor subterane care nu sunt conforme din punct de vedere tehnic. Acestea vor fi igienizate și închise, iar în apropierea lor operatorul va amplasa containere supraterane pentru colectarea deșeurilor. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu