Iohannis: “Condamn ferm atacurile Rusiei împotriva infrastructurii ucrainene civile de pe Dunăre, foarte aproape de România”

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis condamnă “ferm” recentele atacuri ale Rusiei împotriva Ucrainei, pe Dunăre, în apropierea graniței cu România.

“Condamn ferm recentele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii ucrainene civile de pe Dunăre, care este foarte aproape de România. Această escaladare, care a avut loc recent, prezintă un risc serios în ceea ce privește securitatea la Marea Neagră. De asemenea, afectează tranzitul cerealelor din Ucraina în viitorul apropiat și implicit securitatea alimentară la nivel global”, a transmis șeful statului, luni, pe Twitter.

Un atac rusesc cu drone a lovit o infrastructură portuară ucraineană în regiunea Odesa (sud) și a distrus un hangar cu grâne, a comunicat luni Comandamentul operațional ucrainean din sudul țării “Pivden”, citat de AFP, în timp ce purtătoarea de cuvânt a acestui comandament, Natalia Gumeniuk, a afirmat că inamicul a vizat în special porturile din partea ucraineană a Dunării, considerate drept căi alternative pentru transportul de cereale ucrainene, potrivit Unian.

Purtătorul de cuvânt al Armatei voluntarilor ucraineni “Sud”, Serghei Bratciuk, a declarat că alerta de raid aerian a durat la Odesa “exact 3 ore și 53 de minute”.

“Trei drone au fost distruse de forțele de apărare antiaeriană”, adaugă Comandamentul operațional “Pivden”, potrivit căruia “inamicul continuă să terorizeze Odesa”

În urma atacului, au fost avariate unele instalații într-un port din regiunea Odesei, în special macarale care asigurau funcționarea portului, a mai spus ea.

Vizată cu regularitate de atacurile rusești, Odesa - oraș port la Marea Neagră, al cărui centru istoric a fost inclus la începutul anului în patrimoniul mondial al UNESCO - a fost ținta unui masiv atac sâmbătă seara, soldat cu doi morți și 22 de răniți, dintre care cel puțin patru copii, potrivit autorităților ucrainene. Atacul a distrus o mare parte a Catedralei “Schimbarea la față” din centrul istoric al Odesei.

Tensiunile s-au amplificat în Marea Neagră după expirarea unui acord privind transportul de cereale ucrainene, crucial pentru aprovizionarea cu alimente pe plan internațional, care a făcut posibil ca Ucraina să exporte produse agricole în pofida războiului dus de peste 17 luni de Rusia împotriva sa.

Agerpres

AUR: România suverană, vizibilă în Europa”, motto-ul campaniei pentru europarlamentarele din 2024

“România suverană, vizibilă în Europa” este motto-ul sub care AUR, formațiunea condusă de George Simion, și-a lansat, sâmbătă, în cadrul unui eveniment organizat la Arenele Romane din București, lista de candidați pentru alegerile europarlamentare de anul viitor.

Persoanele invitate la eveniment au fost îmbrăcate în alb, iar pe un banner aflat la intrare era scris “Apărătorii patriei române”.

Candidații au fost prezentați de Ioana Ramona Bruynseels, al cărei nume se află pe listă, după ce evenimentul a fost deschis de artistul Nicolae Voiculeț, care a interpretat Imnul național la nai. La eveniment au fost invitați și europarlamentari străini, cu vederi conservatoare, care au ținut discursuri în fața audienței.

“Ne vom opune globalismului, tendințelor de dezrădăcinare și a oricăror presiuni de dezbinare a țărilor UE, dar și a românilor. Cetățenii români și din celelalte țări europene trebuie să fie educați în spiritul valorilor creștine, iar cei care vin din alte continente și culturi trebuie să fie stimulați să-și însușească aceste valori ale civilizației noastre”, se arată în programul AUR făcut public cu același prilej.

AUR evocă, în document, suveranitatea României, care “îi conferă libertatea de a-și înfăptui propriul destin”. “Această libertate nu mai poate fi cedată Bruxelles-ului pentru ca politica românească să fie dictată de funcționarii europeni și politicienii altor state”, susțin reprezentanții AUR și vorbesc despre “un proiect european al națiunilor” și despre modelul polonez.

“Vom susține un proiect european al națiunilor și vom susține o politică în favoarea conservării resurselor, limbii, culturii și tradițiilor românești, asemenea Poloniei, care luptă pentru propria identitate și pentru propriul popor. Credem într-o Românie care să conteze și să genereze politici în favoarea românilor”, afirmă aceștia.

Reprezentanții AUR mai punctează în program că “relația UE cu România trebuie să fie una de reciprocitate; Uniunea Europeană este un beneficiar al colaborării cu țara noastră”.

“Milioanele de medici, meseriași români și alte categorii sociale au construit o parte din UE. Mii de firme din țările UE au prosperat investind în țara noastră, de la bănci până la afaceri în agricultură. Resursele României, materiale și imateriale, au fost utilizate în acești peste 30 de ani și astăzi avem nevoie de un parteneriat demn și în interesul României. Avem nevoie de un program pentru a stimula revenirea românilor din pribegie”, se arată în programul AUR.

Ciucă (PNL): Reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă cu tăierea unor cheltuieli ale statului”

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, ieri, că reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă cu tăierea unor cheltuieli ale statului, menționând că statul trebuie să ofere propriul său exemplu, înainte de a veni cu măsuri pentru cetățeni și mediul de afaceri.

“Reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă cu tăierea unor cheltuieli ale statului. În acest context, în cadrul ședinței de coordonare de astăzi, am solicitat miniștrilor și secretarilor de stat liberali o analiză rapidă, pentru a identifica măsuri concrete privind reducerea cheltuielilor bugetare ale instituțiilor publice. Pentru a ne încadra în ținta de deficit bugetar, statul trebuie să ofere propriul său exemplu, înainte de a veni cu măsuri pentru cetățeni și mediul de afaceri”, a scris Ciucă pe Facebook.

El a precizat că va propune coaliției de guvernare “chibzuirea” cheltuielilor statului la nivelul tuturor ministerelor și instituțiilor din subordine.

“Voi propune, în cadrul coaliției, ca o astfel de acțiune de chibzuire a cheltuielilor statului să se facă la nivelul tuturor ministerelor și instituțiilor aflate în subordinea sau în coordonarea acestora. Banii alocați cheltuielilor în instituțiile statului vin de la cetățeni și de la companii. E nevoie, deci, de mai mult respect pentru contribuabili, precum și de un management substanțial îmbunătățit. PNL va depune, în următoarea perioadă, toate eforturile pentru îndeplinirea urgentă a acestor obiective”, a adăugat liderul PNL.

Lasă un comentariu