,,România, statul cu cei mai mulți șefi din lume”

Distribuie pe:

Guvernul a anunțat că intenționează să reducă numărul de posturi de conducere din administrația publică. În acest context, premierul Marcel Ciolacu declara, recent, că este inacceptabil că România e ,,statul cu cei mai mulți șefi, șefuleți și directori din lume”, susținând necesitatea unei reforme administrative urgente: ,,România, în acest moment, are nevoie de o reformă administrativă rapidă. Nu putem să avem cei mai mulți ordonatori de credite din lume. Este inacceptabil așa ceva! Nu trebuie fiecare să facă achiziții publice. Acelea se pot face centralizat, la nivel de județ, de consiliu județean. Să cumperi un creion îți trebuie director economic, îți trebuie șef la juridic, îți trebuie specialist-șef în achiziții, că nu-i simplu, trebuie să faci caiete de sarcini, mai trebuie încă cinci din care să faci o comisie. Nu, asta e infrastructură comunistă! Trăim în alte vremuri. Acele vremuri au fost depășite. Statul român nu mai poate suporta o infrastructură atât de stufoasă. Lucrurile vor fi urgent așezate în ordinea lor”.

Mesajul transmis de premierul României vine în contextul în care Guvernul intenționează să reducă numărul de posturi de conducere din administrația publică. Astfel, a fost publicat și un proiect de act normativ ce prevede o descentralizare administrativă ce va conduce la tăierea a numeroase posturi de directori.

Printre instituțiile a căror reorganizare se intenționează se numără și direcțiile agricole și direcțiile sanitar-veterinare, structuri teritoriale importante pentru sectorul agricol. Conform proiectului de act normativ, acestea vor trece în subordinea administrațiilor locale, respectiv a consiliilor județene. Ordonanța de urgență își va produce efectele începând cu 1 ianuarie 2025, dacă va fi adoptată de Guvern.

Vasile Bota

Lasă un comentariu