A trebuit să vină o doamnă din București, Georgiana Pascu, manager de programe al Centrului de Resurse Juridice (CRJ), până în Bărdești, comuna Sântana de Mureș, ca să descopere că în subsolul unui centru de îngrijire sunt ascunși, în condiții inumane, mai mulți beneficiari de servicii sociale. Bine a făcut că a venit că altfel nu aflam despre atrocitățile de acolo. Spun asta pentru că fix cu o zi înainte, inspectorii Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Mureș au efectuat un control la acel centru din Bărdești - “Căsuța lu' Min” cum se numește - și nu au găsit nimic în neregulă. Imediat după ce a descoperit ororile, pe care vi le vom descrie mai jos, reprezentantul CRJ, Georgiana Pascu, a alertat prin 112 autoritățile. De aici încolo au început să curgă informațiile și imaginile greu de privit care amintesc de închisorile comuniste.
Menționăm faptul că în data de 12 iulie, autoritățile publice au suspendat activitatea unui alt centru de îngrijire din Târgu Mureș, de la Platoul Cornești, care aparține tot Asociației Re-Min care desfășura și activitatea din Bărdești de la “Căsuța lu' Min”.
Ieri, directorul AJPIS Mureș, Cristian Răduț, a fost demis din funcție. De asemenea, cazul a fost preluat de DIICOT. “La data de 27.07.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Târgu Mureș au fost sesizați de către Prefectura Județului Mureș cu privire la situația înregistrată la un azil din localitatea Bărdești. Cauză a fost înregistrată pe rolul DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureș, în vederea stabilirii situației de fapt și de drept”, se arată într-un comunicat de presă dat publicității ieri.
Și DNA a anunțat ieri că a înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu licențierea/supravegherea activității unui centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități din județul Mureș.”Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (“in rem”), prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”,se arată în comunicatul DNA. Conform știrilor Observator - Antena 1, toți cei 17 angajați ai centrului de îngrijire și-au dat, ieri dimineață, demisia în bloc. Prefectura anunță că timp de o lună urmează noi controale la toate centrele din județ.
Responsabilul centrului din Bărdești, Cosmin Păpuc a declarat pentru “Antena 3 CNN” că nu știa de persoanele găsite în subsol și că beneficiarii centrului se puteau plimba peste tot în perimetrul respectiv. Răspunzând întrebărilor reporterului “Antena 3 CNN”, acesta a mai spus că este responsabilul cu activitatea, în calitate de membru fondator al Asociației Re-Min, cea care deține căminul și că “îmi asum tot”. Cosmin Păpuc a confirmat faptul că angajații săi și-au dat demisia și că licențele de funcționare ale centrului au fost retrase de autorități. El a menționat faptul că verificările anterioare nu au scos la iveală nereguli.
Cum au fost descoperite ororile din “Căminul temniță”
Centrul de Resurse Juridice a transmis, joi seara, un comunicat de presă în care prezintă filmul evenimentelor, precum și imagini cu descoperirile din Bărdești. Redăm, mai jos, integral, cele transmise de CRJ:
“Scopul CRJ nu a fost de a comunica public astăzi principalele observații, dar ca urmare a comunicării publice din partea autorităților responsabile, ne vedem nevoiți să facem următoarele precizări:
Ca urmare a uneia dintre multele sesizări pe care CRJ le primește în mod constant cu privire la tratamentele inumane și degradante în care sunt ținute persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale, astăzi, 27 iulie, CRJ a efectuat o vizită de monitorizare neanunțată la Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu' Min din localitatea Bărdești, județul Mureș.
Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazați în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcție, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilități grave care zăceau culcați pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor (nonverbale și incapabile a se deplasa).
Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale. O altă persoană din subsol era acoperită de fecale și sânge la nivelul feței și a mâinilor. Celelalte 2 persoane nu se puteau mișca și nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele. La ora 13.30, imediat după ce am văzut persoanele din subsol, am cerut de urgență ajutor la 112.
Până la sosirea echipajelor de poliție și salvare, am mai identificat o persoană care locuia în subsol, dar care se putea deplasa și ieșise din acel spațiu, la parterul imobilului. Am colaborat cu autoritățile pe parcursul a câtorva ore. După aproximativ 4 ore, la sugestia unui rezident și pentru că nu puteau fi identificate fizic toate persoanele, am mai identificat o cameră în spatele bucătăriei, fără clanță, pe care era un afiș pe care scria “Materiale de construcții”. Am solicitat deschiderea ușii și am constatat că dincolo de aceasta mai erau câteva încăperi în care am găsit alte 2 persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 mp, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat. Accesul către acest spațiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau așezate cărămizi. Am solicitat din nou serviciul de ambulanță pentru aceste 2 persoane. Am continuat dialogul cu ceilalți beneficiari, unii dintre aceștia menționând că au fost legați, amenințați, bătuți de către personalul și conducerea centrului, prezentând leziuni specifice legării la nivelul mâinilor. Ca urmare a dialogului cu alți rezidenți am apreciat că se impune o evaluare a stării de sănătate a tuturor persoanelor din acest centru, ceea ce ne așteptăm să se întâmple în următoarele ore.
După mai mult de 8 ore s-a dispus evaluarea medicală și relocarea tuturor rezidenților, centrul fiind acum închis. Am rămas la fața locului până când ne-am asigurat că toate persoanele sunt preluate în siguranță de către autorități. Deoarece persoanele găsite de CRJ aici, nu sunt doar din județul Mureș, ci și din București și Covasna, fiind mutate între mai multe centre de mai mulți ani, facem un apel la autorități în a le trata cu maximă atenție prin raportare la gradul lor de vulnerabilitate. Urmează să elaborăm un raport detaliat pe care să-l adresăm autorităților responsabile, precum și publicului, așa cum facem de fiecare dată”.
ISU Mureș a făcut precizări cu privire la intervenția din Bărdești
Joi seara, în jurul orei 23.00, purtătorul de cuvânt al ISU Mureș a adus precizări cu privire la intervenția din Bărdești efectuată de efectivele sale. “ISU Mureș a fost solicitat să intervină pentru acordarea de asistență medicală, prim ajutor de urgență și transportul unor persoane vârstnice cazate într-un centru de îngrijire din localitatea Bărdești. La fața locului au fost dislocate 3 autospeciale de transport personal și victime multiple, 2 ambulanțe SMURD B2, o ambulanță SMURD C1 - Terapie Intensivă mobilă, un microbuz, precum și 2 autospeciale de primă intervenție și comandă. Până în momentul de față (joi seara, ora 23.00 - n.r. ), din totalul de 30 de persoane identificate, 13 au fost deja transportate la UPU Târgu Mureș pentru îngrijiri medicale suplimentare, acestea suferind afecțiuni cronice”, se arată în comunicat. ISU a mai precizat unde au fost relocați beneficiarii din Bărdești, informații pe care le găsiți, mai jos, în comunicatul Prefecturii Mureș.
Poliția a sesizat Parchetul
La rândul său, Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Mureș a dat publicității un comunicat de presă în care se precizează faptul că a fost sesizat Parchetul cu privire la cele descoperite în Bărdești. “Astăzi (joi - n.r.), polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Râciu au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că la subsolul unui imobil, din Bărdești, mai multe persoane sunt ținute în condiții improprii. La fața locului s-au deplasat, de îndată, polițiștii, care au constatat că cele sesizate se confirmă, fiind vorba despre 7 adulți. În acest caz, a fost sesizată unitatea de Parchet competentă”, se arată în comunicatul poliției. Acesta mai face referire la măsurile luate, și anume alertarea autorităților cu atribuții în acest domeniu.
Ce spune Prefectura Mureș
La fața locului au fost prezenți și prefectul județului Mureș, respectiv subprefectul. Ieri, Instituția Prefectului a dat publicității un comunicat de presă în care se arată că a fost dispusă mobilizarea tuturor instituțiilor direct implicate și luarea de urgență a măsurilor legale ce se impun. Prin acest comunicat se aduc precizări și cu privire la situația la zi a persoanelor găsite în Bărdești:
“În acest moment (ieri - n.r.), din cele 13 persoane investigate medical în cursul nopții, 8 sunt internate la Clinica de Psihiatrie nr .1 și 3 pacienți se află la Clinica de Psihiatrie 2, din cadrul Spitalului Județean Mureș, iar o persoană la Clinica Medicală 1, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Una dintre persoanele transportate aseară la UPU SMURD Târgu Mureș se află încă sub observație medicală. Persoanele identificate în centru, care nu au avut nevoie de îngrijiri medicale, au fost relocate la centre rezidențiale autorizate din județul Mureș, astfel: 9 la Luduș, 4 la Sighișoara și 3 la Ideciu de Jos. Un beneficiar a fost preluat de la Centrul din Bărdești, în cursul serii zilei de 27 iulie, de membri ai familiei”.
De asemenea, Prefectura menționează că lucrătorii Inspectoratului de Poliție Județean Mureș au efectuat cercetarea la fața locului, iar concluziile au fost înaintate procurorilor DIICOT”.
DGASPC Mureș nu avea niciun contract cu Asociația Re-Min
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș a comunicat faptul că instituția a preluat 17 persoane cu dizabilități de la centrul din Bărdești care au fost relocate, pentru o perioadă determinată, în centrele aflate în structura sa. De asemenea, instituția a transmis că nu are atribuții de monitorizare, verificare sau control a serviciilor sociale furnizate de ONG-uri și nu a avut niciun contract încheiat cu Asociația Re-Min.
Care este starea de sănătate a persoanelor găsite în Bărdești
Ieri, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș a transmis un comunicat de presă referitor la persoanele din Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități din Bărdești. Conform documentului citat, la Serviciul UPU SMURD din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș au ajuns, în seara zilei de 27 iulie 2023, 13 persoane majore provenind din Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități din localitatea Bărdești. Toate persoanele au beneficiat de evaluare medicală, majoritatea prezentând afecțiuni neuropsihiatrice. În urma evaluării, la 11 persoane nu s-au constatat probleme de natură medicală care să necesite intervenție de urgență, acestea fiind transferate la Secția Clinică Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean Mureș. Două persoane au rămas sub supraveghere în cadrul UPU SMURD al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș pentru că starea lor a impus internare în secții medicale. Una dintre persoane era cu deficit neuropsihiatric accentuat și cașectică (adică piele și os - n.r.), iar cea de-a doua prezenta sechele neurologice după un AVC, fiind imobilizată la pat, cu o patologie cardiacă cronică aflată sub tratament. La momentul examinării, prezenta o stare de deshidratare, ameliorată după tratament în UPU, și patologie reno-urinară care necesită internare într-o secție medicală. Ambele persoane au fost reținute și internate pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.
“Menționăm că personalul medical nu a avut acces la dosarul medical al pacienților pentru a afla bolile de bază”, se mai arăta în comunicatul SCJU Târgu Mureș.
Ce măsuri au fost luate de către autorități
În comunicatul Prefecturii Mureș, menționat mai sus, se face referire și la măsurile dispuse de autoritățile publice în acest caz. “În urma celor întâmplate, s-au dispus următoarele măsuri:
- Prin Decizia nr. 784 din 27 iulie 2023, pentru situații de încălcare gravă a drepturilor fundamentale ale beneficiarilor, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor
Persoanelor cu Dizabilități din cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale a retras licența de funcționare a Centrului de Îngrijire și Asistență “Căsuța lu' Min”, eliberată la data de 28 decembrie 2020.
- Prin Decizia nr. 873 din 28 iulie 2023, a Directorului general al Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială, Directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Mureș, Cristian Viorel Răduț, a fost eliberat din funcție. Pe perioada cercetării administrative, acesta a fost mutat pe o funcție publică de execuție, din cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Mureș. Atribuțiile corespunzătoarea funcției publice de conducere temporar vacante de director executiv al AJPIS Mureș sunt delegate doamnei Baricz Semina, șef serviciu.
Prefectul județului Mureș a dispus următoarele:
- Prin Ordinul 233 emis astăzi, 28 iulie 2023, s-a dispus verificarea tuturor unităților de asistență socială care funcționează pe raza județului Mureș, de către reprezentanți ai următoarelor instituții: Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Mureș, Direcția de Sănătate Publică Mureș, Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureș, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Mureș, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” al Județului Mureș, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș.
În perioada 31 iulie 2023 - 28 august 2023, instituțiile nominalizate vor efectua controale pe raza județului Mureș la toate unitățile de asistență socială, conform competențelor legale specifice și vor viza Centrele de zi pentru copii, tineri, persoane vârstnice, Centrele de zi pentru asistență și suport pentru persoane aflate în nevoie, Centrele de recuperare, reabilitare și reinserție socială, Centrele de preparare și distribuire a hranei pentru persoane aflate în risc de sărăcie, Serviciile de îngrijire la domiciliu, Serviciile cu cazare, pe perioadă determinată sau nedeterminată: centre rezidențiale, inclusiv cele aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, locuințe protejate, adăposturi de noapte, Centrele multifuncționale care asigură condiții de locuit și de gospodărire pe perioadă determinată, Internate de tip social, alte unități de asistență socială existente în județul Mureș. Rezultatele acțiunilor de control efectuate vor fi transmise operativ Instituției Prefectului - Județul Mureș, până la data de 31 august 2023.
Cine este în spatele “Căminului temniță” din Bărdești? Un funcționar public cu statut special
Ieri dimineață, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu Mureș ne-a confirmat faptul că Cosmin Ionuț Păpuc este angajatul instituției. Acesta este unul dintre membrii fondatori ai Asociației Re Min, cea care desfășoară activitatea la Centrul de Îngrijire din Bărdești. El este funcționar public cu statut special la Penitenciarul Târgu Mureș, așa cum se poate vedea în declarația de interese (pe anul 2022, completată la 10.06.2022) publicată pe pagina de internet a instituției. În declarația sa de avere, se poate vedea că acesta a încasat chirii din trei locații: sat Bărdești nr. 24 A și două adrese din Târgu Mureș de pe strada Cornești nr. 55 și nr. 61 (Platoul Cornești din Târgu Mureș). El a încasat de la Bărdești 720 de lei, iar de la cele două adrese din Târgu Mureș câte 1.200.000 de lei. Acestea sunt adresele unde funcționau cele două centre, cel din Bărdești (24 A) și cea de la Platoul Cornești (str. Cornești 61 ) din Târgu Mureș, a cărei activitate a fost suspendată de autorități în 12 iulie a.c. (sursa foto: CRJ și ISU Mureș)
Dragoș Bardoși