Mureș: “Noul Institut al Inimii va permite un număr mai mare de operații și transplanturi”, spune dr. Horațiu Suciu

Distribuie pe:

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș, dr. Horațiu Suciu, a declarat că noul Institut al Inimii, pentru care s-a obținut o finanțare în valoare de aproape 105 milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), va permite efectuarea unui număr mult mai mare de operații, inclusiv transplanturi cardiace.

“Planul unui nou institut vine în întâmpinarea unei nevoi reale, atât a pacienților, cât și a medicilor. Scopul acestui nou institut, al acestei noi clădiri, este de a crește numărul de intervenții chirurgicale, inclusiv de transplanturi cardiace. Deci bineînțeles, faptul că nu există acest institut înseamnă că facem mai puțin decât am putea face, pentru că aici marea problemă nu este resursa umană pe care noi o avem și suntem mândri de acest lucru. Toți medicii specialiști din toate domeniile, chirurgie cardiovasculară, cardiologi, anesteziști sunt pregătiți pentru a face mai mult și de aceea această nouă investiție este foarte utilă. Suntem convinși că se va traduce într-un număr mult mai mare de proceduri. Dar în momentul actual, evident, suntem limitați la un anumit număr de proceduri, între care evident și numărul de transplanturi cardiace. În momentul în care lucrurile vor reveni la o dotare corespunzătoare secolului 21, evident și noi ne vom face treaba mult mai bine și din acest punct de vedere al numărului de transplanturi”, a declarat presei dr. Horațiu Suciu.

Și șeful Secției ATI din cadrul IUBCvT Târgu Mureș, dr. Sorin Pașcanu, a arătat că un nou Institut al Inimii la Târgu Mureș este așteptat cu nerăbdare de către specialiștii de aici, care sunt limitați de spațiile deținute.

“Suntem limitați de numărul donatorilor și de logistica întreagă din jurul transplantului, inclusiv de spațiile fizice de care dispunem. Ca număr de specialiști, ca dotare, am putea face mult mai mult, acum facem transplanturile în centrul pediatric, pentru că aici avem condițiile necesare (...) Noul Institut este un pas absolut necesar și logic pe care îl pregătim de ani buni, de mult ne dorim asta. Ne pregătim inclusiv personal pentru asta și e un întreg proces. Nu ajunge pur și simplu să faci o clădire în care să te muți, trebuie să știi ce vrei, cum și cu cine. Noi sperăm că această nouă casă ce ne va fi oferită să aducă un plus important și de calitate, și de cantitate”, a afirmat dr. Sorin Pașcanu.

Conducerea IUBCvT Târgu Mureș consideră că finanțarea de aproape 105 milioane de euro pentru acest nou institut, obiectiv situat pe primul loc din România în strategia de dezvoltare a sistemului de sănătate, reprezintă și recunoașterea muncii colectivului de profesioniști ale căror rezultate certifică folosirea cu folos a acestei sume impresionante care va fi investită în sănătatea oamenilor.

Noul Institut al Inimii de la Târgu Mureș se preconizează că va fi construit până în anul 2026.

Lasă un comentariu